Maik Jansen Fotografie

View Original

Fashion Shoot Rotterdam

See this content in the original post

Rotterdam Fashion Shoot

Peeps-community

Hi peeps,

Jullie hebben ze vast al gezien op Facebook; foto's van modellen Monique Huls en Ninho André met uitzicht op de Erasmusbrug. Wij hebben heel veel leuke reacties mogen ontvangen, dus een bedankje is hier wel op zijn plaats. Thanks, peeps. Jullie betrokkenheid motiveert, dus blijf liken, delen en berichtjes posten, zodat de site verder kan groeien.

Over een aantal weken verwacht ik overigens de 2000-ste volger te mogen begroeten. Het is erg mooi de peeps-community te zien groeien en ik ben benieuwd wie de gratis shoot gaat winnen. Spannend!

High Fashion Fotografie

High Fashion Fotografie; daar gaat deze blog over. Op de zestiende etage van het Inntel Hotel Rotterdam Centre mag je gerust spreken van High Fashion. Wát een uitzicht! Een tóplokatie. En als je dan ook nog eens mag werken met twee ervaren modellen en een MUA (Blush by Daphne), kan je middag niet meer stuk.

Facebook Fotografie Groepen

Op Facebook bestaat een aantal Nederlandstalige groepen waarin fotografen, modellen en Make Up Artists (MUA's) contact met elkaar onderhouden. Een paar voorbeelden zijn "Fotograaf gevraagd" en "Modellen, fotografen en visagisten". Zo'n groep is dé place-to-be wanneer je op zoek bent naar samenwerkingen.

De Rotterdam Fashion Shoot begon met een oproep van Ninho André voor een samenwerking op een van deze groepen met als doel een shoot voor aanvulling van ieders portfolio. Omdat ik vakantie had en nog wel wat leuke foto's kon gebruiken, besloot ik te reageren. Een week later was het team compleet en konden we samen de lokatie, datum en tijd afspreken.

Storm over Rotterdam

Het klinkt als een jongensboek over het bombardement op onze nationale havenstad, maar de titel verwijst naar het weer dat immer een rol lijkt te spelen wanneer ik een shoot heb. De voorspellingen waren bar en boos en dus zaten Ninho en ik de avond ervoor via Facebook te chatten. Ik stelde voor te starten met een lunch in Bar en Brasserie Water in het Inntel Hotel. Daar zouden we droog zitten, hadden we eten en drinken en konden vragen of er plek was voor de visagie. De bedoeling was dat we tussen de regenbuien door naar buiten zouden gaan voor een aantal korte sessies en tijdens slecht weer de koffie weer zouden opzoeken. Het is belangrijk dat je een binnenlokatie regelt wanneer het weer onstabiel is. Modellen en visagisten houden meestal niet zo regen. Kapsels en mascara kunnen er slechter tegen dan jouw camera.

Fotografieteam: modellen, MUA en fotograaf

We troffen elkaar voor het hotel en maakten verder kennis met elkaar onder het genot van een hapje en een drankje in de brasserie. Ik probeer telkens hiervoor tijd in te ruimen. Eerst kennis maken en daarna shooten. Het komt de foto's ten goede wanneer je elkaar even gesproken hebt en wensen en verwachtingen zijn uitgewisseld. Bovendien kun je dan de tijd nemen uitleg te geven bij de Model Releases. Zo'n release geeft je de zekerheid dat je toestemming hebt voor publicatie van de foto's.

In de brasserie hebben we heerlijk zitten keuvelen. Toen de lunch op zijn einde liep, stelde ik het team voor aan het personeel en vroeg of we de visagie aan een tafeltje bij het raam mochten doen. Dat was geen enkel probleem. Daphne en Monique gingen direct aan de slag met foundation, oogschaduw, wimpers, lippenstift en poeder. Ninho en ik hadden daardoor de tijd voor een laatste bakje koffie en het betalen van de rekening.

Intussen verslechterde het weer en de eerste flinke bui kondigde zich aan. Ninho en ik overlegden wat we moesten doen als buienradar gelijk ging krijgen. We besloten eens te vragen of het hotel wellicht ruimte had voor een shoot. Ninho trok de stoute schoenen aan en stapte zelfverzekerd op de dames van de receptie af. Even later hadden we antwoord: we kregen een uur de tijd om te fotograferen op een van de hoogste etages. Dat was geweldig nieuws, want de regen sloeg inmiddels tegen de ramen. Toen we op de zestiende etage uit de lift stapten, wisten we niet wat we zagen. Wat een geweldig uitzicht!

Zo kan het dus ook. Pratende mensen zijn te helpen. Wees dus niet te verlegen wanneer je probeert iets te regelen.

Zelfverzekerd fotograferen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg ervoor dat je kennis op peil is en dat je weet wat je doet. Als dat samen met je apparatuur in orde is, komt dat ten goede aan je houding tijdens de shoot. Als fotograaf geef je immers leiding aan je team. Zij staan op je te wachten wanneer je zit te frunniken aan je toestel omdat je niet weet wat je moet doen. Een lege batterij of een overvolle geheugenkaart zijn hét recept je zelfverzekerdheid een deuk te geven. De kunst is dan weerstand te bieden aan die gevoelens en volle aandacht te geven aan het oplossen van elke uitdaging die je voorgeschoteld krijgt.

Terwijl twee modellen en een MUA op een toplokatie als deze zich klaarmaken voor hun shoot, stijgen hun verwachtingen evenredig met het uitzicht. En terecht. De fotograaf moet het nu waar gaan maken.

Fototechniek: reflecties.

Na de eerste verwondering over de schoonheid van de lokatie, staat de eerste horde die genomen dient te worden direct klaar. De ramen bieden uitzicht over de Maas, de Erasmusbrug en de Kop van Zuid met haar karakteristieke skyline, maar zijn ook gevaarlijke spiegels bij het gebruik van flitslicht. Het is een hele uitdaging deze reflecties te voorkomen, want ook de vloer spiegelt én de balustrade buiten is omlijnd met hellende glasplaten. De juiste hoek kiezen is essentieel (hoek van inval is hoek van uitval, hebben we ooit geleerd). Een slimme tip: plaats je flitser wat hoger dan je gewend bent. Hierdoor flits je meer naar beneden en heb je minder last van de reflectie.

Vergeet niet ook gebruik te maken van reflecties, zowel van de ramen als die van de vloer. Reflecties van de modellen, wel te verstaan. Deze kunnen je foto extra interessant maken.

Fototechniek: de mix van omgevingslicht en flits

Nadat de flitser samen met een reflectieve paraplu op de standaard staat, begin je met de belichting van datgene wat je niet kunt beïnvloeden, namelijk de achtergrond. De eerste foto's maak je dus zónder model en zónder flits. Met de camera of een andere spotmeter, kijk je naar de hooglichten en daarna naar de schaduwen om de belichting optimaal te maken. Daarbij houd je rekening met de maximale sluitertijd die je kunt gebruiken om je flitser aan te sturen (cross-sync of X-sync genoemd) en met het diafragma dat je wilt gebruiken om de achtergrond scherp of juist onscherp in beeld te brengen.

Vervolgens vraag je het model om positie in te nemen. Met een lichtmeter zorg je ervoor dat de flitser een output geeft die precies overeenkomt met je diafragma-instelling voor de juiste belichting van de achtergrond, bijvoorbeeld f/5,6. Wanneer je een wat hoger getal kiest, maak je de achtergrond donkerder en moet je flitser wat meer power geven. Kies je een lager getal, dan maak je de achtergrond lichter en mag je flitser het wat rustiger aan doen. Heb je eenmaal de juiste mix te pakken, zorg dan bij elke foto die je maakt dat de afstand tussen de flitser en je model hetzelfde blijft. Wanneer deze afstand varieert, valt er immers ook meer of minder flitslicht op je model en wordt hij of zij verkeerd belicht (over- of onderbelichting). Mocht de afstand tóch noodzakelijkerwijs veranderen, dan meet je opnieuw. Wanneer je op gevoel gaat compenseren (door verhogen of verlagen van je diafragma), loop je de kans dat je jezelf gaat najagen. Door telkens een kleine overcompensatie te maken, ga je zodanig fluctueren dat elke foto mislukt. Meten is weten. Gokken is..... onprofessioneel. Tenzij je op elke foto de belichting spot on hebt... dan ben je een héld.

Model aansturen

Monique en Ninho deden het super. Zij kenden hun standaardposes en door aanwijzingen te geven gingen ze van daaruit variëren. Wanneer ik aan het werk ben, vertel ik honderduit. Om de tien seconden laat ik weten dat het allemaal schitterend is wat ik door de zoeker zie. Tussendoor heb ik de tijd om te vertellen wat ik graag in de pose wil zien. "Mooi, super, FLITS, draai nu je hoofd wat meer richting de camera, FLITS, wów, nog een stukje, FLITS, kin naar beneden, FLITS en breng je ogen iets naar deze kant, over mijn schouder staat iemand naar je te zwaaien, alleen met je ogen lachen, FLITS, práchtig, heel mooi, knikje in je voorste been aub, FLITS, hou vast, breng je rechterhand naar je haren, FLITS, mooi, relax, prachtig"...... Zorg ervoor dat je af en toe wat lucht brengt door een grapje te maken. Een shoot is best intens, zowel voor de fotograaf als voor de modellen. Een lach brengt ontspanning.

 

X-rite Colorchecker Passport

Deze zorgt ervoor dat je foto's kleurecht worden. Door een foto te nemen van dit palet, kan de software op de computer de kleuren aanpassen aan het licht waarin je gefotografeerd hebt. Via een plug-in in Lightroom maak je zo'n kleurprofiel dat bij de set-up past snel aan en vervolgens synchroniseer je dit profiel naar alle andere foto's uit die set. Telkens wanneer het licht verandert, zul je een nieuw profiel moeten maken.

Tip: maak een felgekleurd key cord vast aan je Colorchecker Passport. Je bent hem kwijt, vóór je het weet. I know. Been there, done that! ;-)

Commercieel gebruik als bedankje

Wanneer je als fotograaf geholpen bent door de eigenaar van een lokatie, is het uiteraard netjes deze te bedanken. In dit geval heb ik de Fleurop een doosje Merci chocolade en een boeket laten bezorgen. Daarnaast ontving de afdeling "Sales" van het hotel een foto voor gebruik op hun Facebook pagina. Gratis. En daarvan werd gebruik gemaakt. Klik op deze link naar het Inntel Hotels Rotterdam Centre om de foto te zien. 

Links

Modellen: Monique Huls en Ninho André

MUA: Blush by Daphne

Lokatie: Inntel Hotels Rotterdam Centre

 

Door: Maik Jansen