Maik Jansen Fotografie

View Original

Fotomagazines

Op zoek naar mezelf

Vanochtend heb ik weer eens zitten bladeren in enkele van mijn fotomagazines. Lekker met een kopje koffie op de bank bladeren door eigen werk. Zo zoek ik naar hints over mezelf. Wat zeggen de foto's die ik maak over mij? Welke rode draad zit er in mijn werk? Is het vooral documentair, of heeft het ook iets autonooms, kunstzinnigs, expressiefs?

Sterrenbeelden

Daar geloof ik eigenlijk niet in. Maar ik ben tweeling. De karakterschets van dit sterrenbeeld heeft wel een heel herkenbare inhoud. De veelzijdigheid, het spontane, maar ook het niet kunnen kiezen en het talent om alles van een andere kant te bekijken (die twee gaan hand in hand). Soms is dat een zegen. Maar soms ook een vloek? Want waar is mijn stem als ik vooral luister? Ben ik wel herkenbaar? Ben ik een punt, of een vage vlek? En is dat erg?

Wikken en Wegen

Op mijn handen zitten, kan ik niet. Als het ene wegvalt, pak ik het andere op. Dan ontwikkel ik me suf en probeer eens wat anders. Ik heb een haat-liefde verhouding met Routine. Aan de ene kan is het heerlijk om te herhalen en dus te verdiepen. Aan de andere kant ben ik nieuwsgierig naar nieuwe dingen, probeer ik uit. Het blijft wikken en wegen als je tweeling bent. Niet het een óf het ander, maar het een én het ander. Het resultaat is veelzijdigheid en een brede interesse.

En zo blader ik door bruids-, fashion- en portretmagazines. Gevuld met eigen werk. Ik zie de overgang van Nikon naar Fujifilm, van full-frame naar APS-C en Medium Format, maar ik kijk vooral naar de inhoud. Wat zeggen mijn eigen beelden mij? Is er een rode draad te herkennen?

Wat zeggen mijn foto's jou?

Groetjes,

Maik


Zo maar even wat werk. Geen bepaalde volgorde of voorkeur: