Frank Doorhof
Wat kan ik jullie vertellen over Frank Doorhof? Sommigen van jullie zijn niet zo thuis in het fotowereldje... Maar een beetje ingelichte bron zit bij het lezen van deze naam op het puntje van zijn stoel. Frank Doorhof, zijn naam is Nederlands, maar zijn faam is werelds! Als topfotograaf, maar vooral als topfotografiedocent, reist hij 's werelds podia af om hier een workshop en daar een seminar te geven. Zit hij niet in Amerika? Dan is hij waarschijnlijk wel in Mexico of het Verenigd Koninkrijk te vinden. Natuurlijk is Frank ook regelmatig thuis en fotografeert hij bekende en minder bekende artiesten en modellen of geeft hij één van zijn workshops in zijn studio vlakbij Emmeloord.
Vroeg op
En daarvoor had ik me dus ingeschreven. Voor een workshop. Omdat Frank's repertoire nogal groot is, moest ik kiezen. Voor welke workshop ga ik? De workshop 'buitentechniek en accessoires, werken op locatie' leek me wel wat. Maar ook de workshop 'small flash' leek me interessant. Ik koos voor de laatste en daarom was ik dus op een doodgewone zaterdagochtend om zeven uur op.
Een ontbijtje en twee koffers en drie tassen later, zat ik in de auto richting de Noordoostpolder. ETA was 9.45 uur, de tijd van ontvangst in studio FD. Daar aangekomen werd ik zeer gastvrij ontvangen door Annewiek, de partner van Frank en door de reeds aanwezige cursisten. Natuurlijk schudde ik iedereen de hand in het voorstelrondje en voor ik kon gaan zitten stond er al een kopje koffie voor me klaar. Er hing direct een aangename sfeer. Lekker babbelen, nog een koffie en een stroopwafel erbij. En daar kwam Frank binnen. Lekker Hollands nuchter schudden wij elkaars hand, geen greintje grootdoenerij of sterallure kon ik bespeuren. We kenden elkaar, zo voelde dat. Via vrijwel alle social media kanalen had ik zo nu en dan contact met Frank en het was leuk dat hij mijn achternaam en achtergrond direct kon benoemen.
Theorie
Even later, toen de groep compleet was en Frank alles had klaargezet, kon de workshop beginnen met een kleine twee uur theorie. Verschillende eye-openers passeerden de revue en het verhaal was doorspekt met praktijksituaties en (gelukkig) veel humor. Frank was in zijn element en was niet te beroerd om diverse zijwegen met ons te bewandelen alvorens weer op de rode draad uit te komen: de systeemflitser. Nu we voldoende kennis hadden opgefrist en flitsmythes ontkracht waren, werd het tijd om te gaan........ lunchen. Zonder het te merken was het ochtendprogramma al bijna voorbij, toen Annewiek ons kwam halen. We hadden nog precies één dia in de presentatie te gaan voor we aan de boterhammen begonnen die door onze gastvrouw bereid waren.
Praktijk
Na de lunch, die we moppentappend doorbrachten, kwam de praktijk aan bod. Frank liet ons zien wat er mogelijk was door alleen gebruik te maken van een systeemflitser en een 5 in 1 reflector. Sanne, het model van deze dag, werd prachtig belicht. De foto's werden direct via WIFI naar de iPad gestreamd en via HDMI zichtbaar gemaakt op het beeldscherm. Zo kon Frank mooi demonstreren zonder gebruik te hoeven maken van een tether cable. En wij, de cursisten, bespraken samen met Frank de resultaten. Een mooie manier van leren van elkaar! Op deze manier werden diverse setups door Frank voorgedaan en besproken en natuurlijk kregen wij ook tijd om foto's te maken. In het begin was de groep wat terughoudend, omdat we zo min mogelijk tijd wilden innemen. Tijd is immers kostbaar en al helemaal als je naar verhalen kunt luisteren, demonstraties kunt zien, uitleg kunt krijgen en vragen kunt stellen aan een Kelbytrainer. Toen we richting de klok van twee een demonstratie hadden gehad van de Rogue Flashbender, begon het echter zo te kriebelen, dat niemand het nog kon laten zijn toestel ter hand te nemen.
Omdat de meeste cursisten net als ik met Nikon schoten en ik mijn spullen al klaargelegd had, inclusief flash, triggers en flashbender, was het aan mij de eer om de setup te maken. Wat was dat gaaf om te doen onder begeleiding van Frank. Het opzetten en het licht meten deed ik zelf, maar het fine-tunen samen met Frank. En dan kom je erachter hoe goed hij met licht is. De flashbender een millimeter die kant op en het puntje daarvan een stukje buigen... Frank kon al zien welke effecten dat gaf vóór het vastleggen ervan op de chip.
Dat maakt dat ik dankbaar ben voor onderstaande foto's. Ik heb ze gemaakt. Samen met Sanne. Maar ook samen met Frank Doorhof! En ik ben er trots op:
Fotograaf: Maik Jansen
Model: Sanne Roffel
Studio & Workshop: Frank Doorhof
Ervaringen
Het was een inspirerende dag, vol met indrukken en ervaringen. Vooral de gastvrijheid en de open sfeer in de studio zullen me bijblijven. Natuurlijk heb ik ook veel geleerd, maar bij mij is dat meestal iets vluchtigs. Kennis komt, verandert, en gaat, dus het zijn de indrukken en ervaringen die ik me blijf herinneren en mij weer doen overwegen me in te schrijven voor een volgende workshop!
Links:
Frank Doorhof: http://www.frankdoorhof.com
Workshops: http://www.fotografie-workshops.nl/site/nederlands/welkom/
KelbyOne: http://kelbyone.com
Bio Frank Doorhof: http://kelbyone.com/members/frankdoorhof/
Sanne Roffel: http://www.miss-sanne.com