Viewing entries in
City Scape

Vergeelde vrijdag nr. 51

Vergeelde vrijdag nr. 51

Terug in de tijd. Een foto uit het archief. Een herinnering op het netvlies. Op 'Vergeelde Vrijdag' komt een oude foto weer tot leven!

Maartenskerk

Een ansichtkaart uit Tiel.

Hi peeps,

Een halfjaar geleden kreeg ik iets met dorpsgezichten. Liefst met ondergaande zon en nóg liever met een mooie wolkenlucht. Daarvoor heb je een bepaald type weer nodig en dat was ruim aanwezig eind maart, begin april. Toen we voor een bezoekje in Tiel waren, nam ik dus mijn camera mee. Natasja en ik wezen elkaar op mooie gebouwen en doorkijkjes terwijl we door de stad liepen. En dan blijk je de mooiste foto te maken wanneer je weer (bijna) bij de auto terug bent en even over je schouder kijkt naar de stad:

Maartenskerk, Tiel. Exposure: 1/320 @ f/8,0 ISO 100, FL24 mm

Foto tip: kijk eens achter je

Regelmatig maak ik mee dat mensen op een kluitje foto's maken van hetzelfde onderwerp. Er staan bijvoorbeeld straatartiesten muziek te maken en iedereen maakt (ongeveer) dezelfde foto. Je kunt er óók voor kiezen die foto te maken. Er gebeurt immers iets interessants. Het is echter ook leuk eens iets anders te proberen. Vraag je af wat er nog méér gebeurt. Welke verhalen zijn verder nog interessant? Ga op de grond liggen als iedereen staat, of beklim een plantenbak. Neem een muur of een hek mee in de foto, of de groep fotografen. Kijk eens achter je. Wat is dáár te zien? Loop een stukje en zoek naar een mooie hoek en achtergrond. Wedden dat je jouw foto's op deze manier interessanter maakt? Work the scene!

Door: Maik Jansen

 

En zo kunnen foto's zijn: ze roepen herinneringen op. Of ze vertellen een verhaal. Heb jij ook zo'n foto? Met herinneringen? Of met een verhaal?
Let me know...

Shoot winnen? De actie loopt op haar einde, meld je nog snel aan. Vergeet ook niet je te abonneren op de nieuwsbrief en blijf Facebook checken, peeps.

Like this? Like my Facebookpage and stay in touch: https://www.facebook.com/maikjansenfotografie

Vergeelde vrijdag nr. 50

Vergeelde vrijdag nr. 50

Terug in de tijd. Een foto uit het archief. Een herinnering op het netvlies. Op 'Vergeelde Vrijdag' komt een oude foto weer tot leven!

Druten vanaf de overkant

Een ansichtkaart uit Maas en Waal.

Hi peeps,

Begin deze maand schreef ik een blog over het creëren van fotografiegelegenheden. De foto betrof een zonsondergang, genomen aan de Betuwse kant van de Waal. In de inleiding daarvan vermeldde ik dat een foto van Druten het doel was van het ritje naar "de overkant" en de zonsondergang een toevalstreffer.

In deze blog laat ik jullie de beoogde foto van die avond zien:

De overkant. Exposure: 1/160 sec @ f/2.2 ISO 100, 85 mm at natural light

Foto tip: de horizon

De horizon vormt in Nederland bijna altijd een rechte lijn die, de naam zegt het al, horizontaal door het beeld loopt. Hoewel het gebruik van scheve lijnen soms artistiek overkomt, is het naar mijn mening belangrijk dat de horizon in je foto netjes horizontaal is. Een scheve foto doet meestal afbreuk aan hetgeen je wilt fotograferen. Maar hoe zorg je ervoor dat je netjes horizontaal fotografeert? Daarvoor is nu dat raster dat je in je beeldzoeker kunt zien. Op telefoons kan dat raster ook vaak over de foto geprojecteerd worden. Leg de bovenste, of de onderste horizontale lijn over de horizon en voilà, zo handig is het! Bovendien geeft het raster de regel van derden aan (een simpele regel om je compositie interessanter te maken). Probeer maar, je foto's worden er beter van.

Door: Maik Jansen

En zo kunnen foto's zijn: ze roepen herinneringen op. Of ze vertellen een verhaal. Heb jij ook zo'n foto? Met herinneringen? Of met een verhaal?
Let me know...

Doe je al mee met de actie? Vergeet ook niet je aan te sluiten via de nieuwsbrief en blijf Facebook checken, peeps.

Like this? Like my Facebookpage and stay in touch: https://www.facebook.com/maikjansenfotografie

Fashion Shoot Rotterdam

Fashion Shoot Rotterdam

Rotterdam Fashion Shoot

Peeps-community

Hi peeps,

Jullie hebben ze vast al gezien op Facebook; foto's van modellen Monique Huls en Ninho André met uitzicht op de Erasmusbrug. Wij hebben heel veel leuke reacties mogen ontvangen, dus een bedankje is hier wel op zijn plaats. Thanks, peeps. Jullie betrokkenheid motiveert, dus blijf liken, delen en berichtjes posten, zodat de site verder kan groeien.

Over een aantal weken verwacht ik overigens de 2000-ste volger te mogen begroeten. Het is erg mooi de peeps-community te zien groeien en ik ben benieuwd wie de gratis shoot gaat winnen. Spannend!

High Fashion Fotografie

High Fashion Fotografie; daar gaat deze blog over. Op de zestiende etage van het Inntel Hotel Rotterdam Centre mag je gerust spreken van High Fashion. Wát een uitzicht! Een tóplokatie. En als je dan ook nog eens mag werken met twee ervaren modellen en een MUA (Blush by Daphne), kan je middag niet meer stuk.

Facebook Fotografie Groepen

Op Facebook bestaat een aantal Nederlandstalige groepen waarin fotografen, modellen en Make Up Artists (MUA's) contact met elkaar onderhouden. Een paar voorbeelden zijn "Fotograaf gevraagd" en "Modellen, fotografen en visagisten". Zo'n groep is dé place-to-be wanneer je op zoek bent naar samenwerkingen.

Er bestaan groepen voor onbetaald werk (TFP) en voor betaalde opdrachten en ik kan je aanraden deze eens op te zoeken.

De Rotterdam Fashion Shoot begon met een oproep van Ninho André voor een samenwerking op een van deze groepen met als doel een shoot voor aanvulling van ieders portfolio. Omdat ik vakantie had en nog wel wat leuke foto's kon gebruiken, besloot ik te reageren. Een week later was het team compleet en konden we samen de lokatie, datum en tijd afspreken.

Storm over Rotterdam

Het klinkt als een jongensboek over het bombardement op onze nationale havenstad, maar de titel verwijst naar het weer dat immer een rol lijkt te spelen wanneer ik een shoot heb. De voorspellingen waren bar en boos en dus zaten Ninho en ik de avond ervoor via Facebook te chatten. Ik stelde voor te starten met een lunch in Bar en Brasserie Water in het Inntel Hotel. Daar zouden we droog zitten, hadden we eten en drinken en konden vragen of er plek was voor de visagie. De bedoeling was dat we tussen de regenbuien door naar buiten zouden gaan voor een aantal korte sessies en tijdens slecht weer de koffie weer zouden opzoeken. Het is belangrijk dat je een binnenlokatie regelt wanneer het weer onstabiel is. Modellen en visagisten houden meestal niet zo regen. Kapsels en mascara kunnen er slechter tegen dan jouw camera.

Fotografieteam: modellen, MUA en fotograaf

We troffen elkaar voor het hotel en maakten verder kennis met elkaar onder het genot van een hapje en een drankje in de brasserie. Ik probeer telkens hiervoor tijd in te ruimen. Eerst kennis maken en daarna shooten. Het komt de foto's ten goede wanneer je elkaar even gesproken hebt en wensen en verwachtingen zijn uitgewisseld. Bovendien kun je dan de tijd nemen uitleg te geven bij de Model Releases. Zo'n release geeft je de zekerheid dat je toestemming hebt voor publicatie van de foto's.

In de brasserie hebben we heerlijk zitten keuvelen. Toen de lunch op zijn einde liep, stelde ik het team voor aan het personeel en vroeg of we de visagie aan een tafeltje bij het raam mochten doen. Dat was geen enkel probleem. Daphne en Monique gingen direct aan de slag met foundation, oogschaduw, wimpers, lippenstift en poeder. Ninho en ik hadden daardoor de tijd voor een laatste bakje koffie en het betalen van de rekening.

Intussen verslechterde het weer en de eerste flinke bui kondigde zich aan. Ninho en ik overlegden wat we moesten doen als buienradar gelijk ging krijgen. We besloten eens te vragen of het hotel wellicht ruimte had voor een shoot. Ninho trok de stoute schoenen aan en stapte zelfverzekerd op de dames van de receptie af. Even later hadden we antwoord: we kregen een uur de tijd om te fotograferen op een van de hoogste etages. Dat was geweldig nieuws, want de regen sloeg inmiddels tegen de ramen. Toen we op de zestiende etage uit de lift stapten, wisten we niet wat we zagen. Wat een geweldig uitzicht!

Zo kan het dus ook. Pratende mensen zijn te helpen. Wees dus niet te verlegen wanneer je probeert iets te regelen.

Hier konden we laten zien wat we waard zijn.
— Maik Jansen

Zelfverzekerd fotograferen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg ervoor dat je kennis op peil is en dat je weet wat je doet. Als dat samen met je apparatuur in orde is, komt dat ten goede aan je houding tijdens de shoot. Als fotograaf geef je immers leiding aan je team. Zij staan op je te wachten wanneer je zit te frunniken aan je toestel omdat je niet weet wat je moet doen. Een lege batterij of een overvolle geheugenkaart zijn hét recept je zelfverzekerdheid een deuk te geven. De kunst is dan weerstand te bieden aan die gevoelens en volle aandacht te geven aan het oplossen van elke uitdaging die je voorgeschoteld krijgt.

Terwijl twee modellen en een MUA op een toplokatie als deze zich klaarmaken voor hun shoot, stijgen hun verwachtingen evenredig met het uitzicht. En terecht. De fotograaf moet het nu waar gaan maken.

Fototechniek: reflecties.

Na de eerste verwondering over de schoonheid van de lokatie, staat de eerste horde die genomen dient te worden direct klaar. De ramen bieden uitzicht over de Maas, de Erasmusbrug en de Kop van Zuid met haar karakteristieke skyline, maar zijn ook gevaarlijke spiegels bij het gebruik van flitslicht. Het is een hele uitdaging deze reflecties te voorkomen, want ook de vloer spiegelt én de balustrade buiten is omlijnd met hellende glasplaten. De juiste hoek kiezen is essentieel (hoek van inval is hoek van uitval, hebben we ooit geleerd). Een slimme tip: plaats je flitser wat hoger dan je gewend bent. Hierdoor flits je meer naar beneden en heb je minder last van de reflectie.

Vergeet niet ook gebruik te maken van reflecties, zowel van de ramen als die van de vloer. Reflecties van de modellen, wel te verstaan. Deze kunnen je foto extra interessant maken.

Fototechniek: de mix van omgevingslicht en flits

Nadat de flitser samen met een reflectieve paraplu op de standaard staat, begin je met de belichting van datgene wat je niet kunt beïnvloeden, namelijk de achtergrond. De eerste foto's maak je dus zónder model en zónder flits. Met de camera of een andere spotmeter, kijk je naar de hooglichten en daarna naar de schaduwen om de belichting optimaal te maken. Daarbij houd je rekening met de maximale sluitertijd die je kunt gebruiken om je flitser aan te sturen (cross-sync of X-sync genoemd) en met het diafragma dat je wilt gebruiken om de achtergrond scherp of juist onscherp in beeld te brengen.

Vervolgens vraag je het model om positie in te nemen. Met een lichtmeter zorg je ervoor dat de flitser een output geeft die precies overeenkomt met je diafragma-instelling voor de juiste belichting van de achtergrond, bijvoorbeeld f/5,6. Wanneer je een wat hoger getal kiest, maak je de achtergrond donkerder en moet je flitser wat meer power geven. Kies je een lager getal, dan maak je de achtergrond lichter en mag je flitser het wat rustiger aan doen. Heb je eenmaal de juiste mix te pakken, zorg dan bij elke foto die je maakt dat de afstand tussen de flitser en je model hetzelfde blijft. Wanneer deze afstand varieert, valt er immers ook meer of minder flitslicht op je model en wordt hij of zij verkeerd belicht (over- of onderbelichting). Mocht de afstand tóch noodzakelijkerwijs veranderen, dan meet je opnieuw. Wanneer je op gevoel gaat compenseren (door verhogen of verlagen van je diafragma), loop je de kans dat je jezelf gaat najagen. Door telkens een kleine overcompensatie te maken, ga je zodanig fluctueren dat elke foto mislukt. Meten is weten. Gokken is..... onprofessioneel. Tenzij je op elke foto de belichting spot on hebt... dan ben je een héld.

Model aansturen

Monique en Ninho deden het super. Zij kenden hun standaardposes en door aanwijzingen te geven gingen ze van daaruit variëren. Wanneer ik aan het werk ben, vertel ik honderduit. Om de tien seconden laat ik weten dat het allemaal schitterend is wat ik door de zoeker zie. Tussendoor heb ik de tijd om te vertellen wat ik graag in de pose wil zien. "Mooi, super, FLITS, draai nu je hoofd wat meer richting de camera, FLITS, wów, nog een stukje, FLITS, kin naar beneden, FLITS en breng je ogen iets naar deze kant, over mijn schouder staat iemand naar je te zwaaien, alleen met je ogen lachen, FLITS, práchtig, heel mooi, knikje in je voorste been aub, FLITS, hou vast, breng je rechterhand naar je haren, FLITS, mooi, relax, prachtig"...... Zorg ervoor dat je af en toe wat lucht brengt door een grapje te maken. Een shoot is best intens, zowel voor de fotograaf als voor de modellen. Een lach brengt ontspanning.

 

X-rite Colorchecker Passport

Deze zorgt ervoor dat je foto's kleurecht worden. Door een foto te nemen van dit palet, kan de software op de computer de kleuren aanpassen aan het licht waarin je gefotografeerd hebt. Via een plug-in in Lightroom maak je zo'n kleurprofiel dat bij de set-up past snel aan en vervolgens synchroniseer je dit profiel naar alle andere foto's uit die set. Telkens wanneer het licht verandert, zul je een nieuw profiel moeten maken.

Tip: maak een felgekleurd key cord vast aan je Colorchecker Passport. Je bent hem kwijt, vóór je het weet. I know. Been there, done that! ;-)

Commercieel gebruik als bedankje

Wanneer je als fotograaf geholpen bent door de eigenaar van een lokatie, is het uiteraard netjes deze te bedanken. In dit geval heb ik de Fleurop een doosje Merci chocolade en een boeket laten bezorgen. Daarnaast ontving de afdeling "Sales" van het hotel een foto voor gebruik op hun Facebook pagina. Gratis. En daarvan werd gebruik gemaakt. Klik op deze link naar het Inntel Hotels Rotterdam Centre om de foto te zien. 

Graag wil ik bij dezen mijn team bedanken. Monique, Ninho, Daphne, jullie waren super! Het was heerlijk werken met jullie en ik zeg: tot de volgende shoot!!!
— Maik Jansen

Links

Modellen: Monique Huls en Ninho André

MUA: Blush by Daphne

Lokatie: Inntel Hotels Rotterdam Centre

 

Door: Maik Jansen

 

Vergeelde vrijdag nr. 42

Comment

Vergeelde vrijdag nr. 42

Terug in de tijd. Een foto uit het archief. Een herinnering op het netvlies. Op 'Vergeelde Vrijdag' komt een oude foto weer tot leven!

Empty fields

Fotografie in de schemering

Hi peeps,

Wat is een fotograaf zonder een camera? Dat kun je jezelf afvragen. Het antwoord is simpeler dan je denkt. Wanneer ik zonder camera rondloopt, voel ik me nog steeds fotograaf. Ik zie beelden die vastgelegd zouden kunnen worden. Dat maakt dat ik soms spijt heb van mijn beslissing de camera thuis te laten. Een mooie kleur, of een prachtig moment had ik kunnen vangen, maar de camera ligt thuis.

De beste camera is de camera die je bij je hebt.

Dat was ook zo toen ik de onderstaande foto wilde maken. De ondergaande zon belichtte het veld met de maïsstoppels en de wolken weerkaatsten in de plassen. Het was prachtig, maar ik had mijn camera niet bij me. Ik besloot het exacte tijdstip te noteren en de volgende dag terug te keren. Zo gezegd zo gedaan en dit is het resultaat.

Deliverance. Exposure: 15 sec @ f/11 ISO 100, 40mm. Klik om te vergroten.

Computergek

Wat is een fotograaf zonder zijn computer. Tegenwoordig kun je je dat ook afvragen. Het antwoord is hetzelfde als hierboven. Het is serieus waar wat ik je nu ga bekennen. Wat? Dat staat een alinea verderop. Eerst even wat meer uitleg.

Om mijn foto's in te laden, te bewerken en te catalogiseren, gebruik ik het programma Lightroom (van Adobe). Zijn er peeps hier die de functie kennen van de letter "Q"? Ik zal het je vertellen. Deze toets wordt in Lightroom gebruikt voor het verwijderen van vlekken. Zie je op de foto een bloedspatje op het behang als bewijs van jouw skills als muggenjager? Geen probleem. Ik druk op Q, klik met de muis en húps...... alsof er nooit gemoord is in je slaapkamer! Deze manier van vlekjes weghalen, wordt ook wel gebruik om een vlekje, een puistje, of een meeëter van een portret weg te poetsen. Q-klik-weg! As easy as, one, two, three. Betere concealer is er niet!

Ik ben waarschijnlijk psychopatisch, ziek in mijn hoofd en toe aan een gedwongen opname, maarrr.... Wanneer ik op een terrasje zit, of in de tram..... Wanneer ik over straat loop.... Of in de supermarkt de boodschappen doe..... Wanneer ik dus iemand tegenkom en ik zie een puistje, een wratje of een vergeten haartje... dan dénk ik stiekum......"Q"!!! 

Sorry alle lieve peeps. Het is zo. Ik probeer de gedachte te onderdrukken, maar het ís geen gedachte meer. Het is een reflex! Mijn linker ringvinger heeft zijn eigen hersens gecreëerd en denkt zelfstándig aan die letter. Zó vaak gebruik ik dus de vlekkenverwijderaar bij fotobewerking. Vooral om stofvlekjes te verwijderen, trouwens, dat je dat weet.

Tip

Koop een stevig statief! Je kunt deze gebruiken om selfies te maken. Een statief wordt natuurijk vooral gebruikt wanneer de sluitertijd lang moet zijn. Zo is de bovenstaande foto ook gemaakt. Een beetje alsof je bij een antiek toestel de lensdop verwijdert, tot vijftien telt en de lensdop weer terugplaatst. Zo komt er voldoende licht op de sensor, zelfs bij een kleine lensopening in de schemering. Zo lang de sluiter open is, mag de camera niet bewegen anders krijg je bewegingsonscherpte. Vandaar dat het statief ook voldoende stevig moet zijn. Zeker als het waait.

Door: Maik Jansen

En zo kunnen foto's zijn: ze roepen herinneringen op. Of ze vertellen een verhaal. Heb jij ook zo'n foto? Met herinneringen? Of met een verhaal?
Let me know...

Vergeet niet je aan te sluiten via de nieuwsbrief en blijf Facebook checken, peeps. Ik zie graag jullie mooiste foto's tegemoet in de Peepsshow (members only). Cheers!

Comment

iPad of iMac edit?

iPad of iMac edit?

Vergeet niet na het lezen van deze blog om je in te schrijven voor de nieuwsbrief. Je krijgt dan een mail wanneer er updates zijn. Zo sluit je je bij de club aan en ben je op de hoogte. Clever! 

 

Mobiel editen

Waarom zou je dat willen? Mobiel editen? Je hebt toch zo'n mooie iMac op je bureau? Yes, maar wat nou te doen als je redelijk "Facebookverslaafd" bent en een aantal dagen van huis gaat? Dan komt de iPad mooi van pas! Niet om foto's mee te maken, zoals ik opvallend veel mensen in Brugge heb zien doen, maar om ze te bewerken.  Hiervoor gebruik ik Snapseed. Een aanrader! Helaas heeft deze app geen "spot removal tool" zoals we die in Light Room, Photoshop of Snapheal pro vinden. Jammer, want hoe voorzichtig je ook bent, er zullen altijd stofjes op je sensor plakken en deze maken lelijke vlekken wanneer je met een kleine lensopening (bijvoorbeeld f/16 of f/22) fotografeert.

 

Brug @ Brugge @ België

"Bijna 200 likes"

Dit is een van de foto's die ik op mijn iPad bewerkt heb, dus mét sensor spots. Mijn volgers op Facebook viel het blijkbaar niet zo op gezien het aantal Likes (op dit moment 193):

Snapseed edit on iPad

Dit is dezelfde foto, maar nu bewerkt op mijn iMac, thuis achter mijn bureau. Zoek de verschillen.

Bridge in Brugge, Belgium. Exposure: 30 sec @ f/22 ISO 400, 24 mm

Jullie aan het woord

Zien jullie het verschil in kwaliteit? Welke foto heeft jouw voorkeur? Heb je vragen over deze foto's?

Let me know!

 

Door: Maik Jansen