Viewing entries in
Story

Verhaal in beeldtaal

Verhaal in beeldtaal

Van buiten naar binnen: kijken en luisteren naar jezelf.

 

Fantasie in beeld

Een mysterieuze mist, een vluchtende vogel omkaderd door een bomenrij. Een ster (de zon) achter een schuur…. Wanneer ik vlak voor de kerstdagen naar deze foto kijk, denk ik aan herders en engelen. Ik ruik bij wijze van spreken al de zwavelstokjes…. en de oliebollen!
Even later vraag ik me af of die vogel nu nog leeft en wat hij zoal aan het doen is vandaag. En wie heeft ooit dat schuurtje gebouwd? Is er goed over nagedacht? Zijn er moeilijkheden overwonnen? Zou er een fundering onder zitten? Hoelang heeft het bouwwerkje de elementen doorstaan? Zou je erin kunnen schuilen bij regen en ontij, of word je alsnog nat door een lekkende kap? Antwoorden zal ik niet krijgen, maar het is leuk om erbij stil te staan. Interessant wat er bij je opkomt wanneer je kijkt!

 

Film of foto?

Hoewel een goede regisseur met bewegend beeld de fantasie kan prikkelen, zoals een schrijver dat doet met woorden in een boek, merk ik vaak dat een stilstaand beeld mij meer ruimte geeft voor een eigen interpretatie. Vooral wanneer het één beeld is. Met een fotoserie wordt er immers al meer richting gegeven door de auteur en word je als kijker toch gestuurd. Het één is niet beter dan het andere, maar losstaande beelden krijgen naar mijn idee vaak te kort aandacht in de tijdlijn van de vluchtige kijker. Wie neemt tegenwoordig nog eens de tijd om te luisteren naar de innerlijke stem die als vanzelf begint te ratelen wanneer je naar een beeld kijkt? Het is juist zo leuk dat je gedachten kunt laten gaan, terwijl het beeld wacht en wacht en wacht met een engelengeduld. Neem eens die tijd.

 

Digitaal of Print

Digitaal of Print

Welke foto is meer waard?

Een digitaal bestand is fijn om te hebben. Via allerlei social media komen er dagelijks enorme hoeveelheden voorbeelden aan ons voorbij. Eigenlijk wel een grappig woord, zie ik nu. Dat digitale bestanden voor-beelden zijn. Alsof er nog iets mee moet en het dan pas échte beelden zijn. Of is het delen genoeg?

Dat is meteen een mooi bruggetje naar de afgedrukte versie van het beeld als tegenhanger van het digitale bestand. Eigenlijk ook een grappig woord…. tegenhanger. Alsof je een afdruk ergens tegen kunt hangen. En dat is natuurlijk nog waar ook:

Welke foto is meer waard? Een digitale, die gemakkelijk te delen is? Of wordt de waarde juist minder, omdat deze gedeeld wordt? Heeft een afgedrukte foto meer waarde? Is het privé houden een meerwaarde? Je deelt de foto alleen met vrienden en familie, omdat hij in de woonkamer hangt, of ergens anders. Het grappige is dat je er daardoor juist vaker naar kijkt, dan wanneer je online deelt. Toch?

Wat vind jij?

MacBook Pro Ingeleverd

Comment

MacBook Pro Ingeleverd

Amsterdam

Of ik naar Amsterdam wilde komen. Dan konden ze aan de Genius Bar van Apple Amsterdam wel vertellen of die beschadiging aan het scherm binnen de garantie viel, of niet.....

Fujifilm X-Pro2 & XF56 mm

Fujifilm X-Pro2 & XF56 mm

Ik kon diezelfde middag nog terecht en reed naar de hoofdstad. Gelukkig kon ik dichtbij parkeren en precies op tijd liep ik de winkel binnen. Eerst een korte sanitaire stop en dan hop, naar de Genius Bar. Die zat aardig vol. Links en rechts werden mensen door de vriendelijke medewerkers geholpen. Ik zag overigens veel Apple Watches die ingeleverd werden, maar dat terzijde. Omdat ik even moest wachten viel mijn oog op deze reclame van twee toch wel favoriete merken:

Fujifilm X-Pro2 & XF56 mm

Fujifilm X-Pro2 & XF56 mm

Mijn MBP moet blijven...

Even later werd het scherm bekeken door een deskundige. De beschadiging is ontstaan doordat er druk van buitenaf is toegepast bij de gesloten laptop.... Geen fabrieksfout, dus. Oeps. Mixed feelings! Was ik nu naar Amsterdam gekomen om te horen dat er niets aan te doen was? Wat ontzettend zonde. Aan de andere kant, gewoon accepteren en dan kan de MacBook gelukkig weer mee naar huis. Ik gebruik immers bijna altijd de BenQ, of de Citique als scherm. Bijna was ik opgelucht, want dan kon ik lekker doorwerken aan de opdrachten die af moesten.

"Maar", zei de deskundige, "omdat de laptop verder helemaal tiptop in orde is, ik zie verder geen enkele schade, kan ik eenmalig coulant zijn en de schade laten repareren". Oeps. Wéér mixed feelings. Ik vroeg of ie dan moest blijven en hoe lang dan?

Fujifilm X-Pro2 & XF56 mm

Fujifilm X-Pro2 & XF56 mm

Een week zonder...

Dat is wel een uitdaging. Een stresstest van mijn back-up systeem dat mijn fotografie draaiende houdt. Al met al heeft mijn werk iets meer dan een dag vertraging opgelopen, doordat mijn iMac en Cintique weer gekalibreerd moesten worden én voorzien van de laatste updates van ondermeer Lightroom en Photoshop CC. Inmiddels staan er alweer twee klantengalerijen online en kan ik weer even met jullie bloggen. Nog een paar dagen en dan kan ik ook in de studio weer editen en printen. Want daarvoor heb ik de MacBook gekocht: gemakkelijk switchen tussen thuis werken en in Dreumel op één machine waarop alles draait met de laatste updates.

Comment

Creative 8

Creative 8

Broedplaats Maas en Waal....

Fotostudio Magazine Portraits

Afgelopen maanden waren druk, druk, druk. Naast de gebruikelijke opdrachten ben ik bezig geweest met organiseren en klussen. In Dreumel ben ik samen met zeven anderen gestart met Broedplaats Maas en Waal. In vier voormalige klaslokalen hebben we twee ateliers en een fotostudio ingericht, met in het midden een ontmoetingsruimte. In de studio, die ik deel met Caitlin Sas, heb ik naast de bruidsreportages en zakelijke fotografie een nieuw concept neergezet: Magazine Portraits. Dit concept richt zich op de vrouwelijke charme en gaat uit van schoonheid in elke vrouw. Een goed gevoel is daarbij het belangrijkste ingrediënt.

Opening

© Maik Jansen Fotografie

Voorpagina van de krant

Deze foto, gebaseerd op de filmposter van Ocean's 8, mocht ik samenstellen voor de voorpagina van de Maas & Waler om de officiële opening van Broedplaats Maas en Waal aan te kondigen. Op de foto zien we alle leden van de broedplaats met van links naar rechts: Wicher Gerrits, Francien Krieg, Bianca Silva, Berlinde Aalberts, Maik Jansen (🤓), Caitlin Sas, Karin Ploeg en Karin Damen. 

Ieder heeft een attribuut in handen om een beeld te geven wat zijn activiteiten in de broedplaats. Het kompas en de ui verwijzen naar coaching. Aan de penselen, de kwast en de tube verf is te zien wie de kunstschilders zijn. De lichtmeter en de camera horen natuurlijk bij de fotografen. Overigens zijn deze attributen niet grensbepalend. We hebben schilders en fotografen die coachen of workshops geven en coaches die ook beeldend bezig zijn.

Zo leren we van elkaar en delen elkaars expertise. Het aanstekelijke enthousiasme voor ieders werk vormt een inspirerende meerwaarde binnen de broedplaats. Dat hebben we de afgelopen weken tijdens alle vergaderingen en klusmomenten al mogen ervaren.

 

Groetjes allemaal. Het is fijn dat we weer even hebben kunnen bijpraten,

Maik

 

 

Wil je meer weten of de broedplaats, de studio of het concept van Magazine Portraits? Neem contact op, maak gebruik van de gelegenheid hieronder om te reageren, of kom eens langs in de studio:

 

 

 

 

De achtergrond

De achtergrond

Black backdrop

Ik hou er gewoon van en kan er niets aan doen. Hoe kan de huid mooier tot uiting komen, dan tegen een zwarte achtergrond? Misschien tegen een witte achtergrond? Of een ander kleurtje? Maar zwart... dat is iets speciaals. Er is slechts schoonheid in het frame, zonder afleidende achtergrond. Zie je dat ook? Ja, ik moet toegeven. De stoel. Wat draagt die bij? Het antwoord is simpel; nostalgie. Deze stoel, met al haar houtsnijwerk, is namelijk ook een beetje een tik van me. Als het even kan, lever ik een serie waarin ook minstens een paar beelden op deze stoel gemaakt zijn.

Storytelling

Maar Maik. Als fotograaf moet je toch ook een verhaal vertellen? Is dat mogelijk met zo'n donkere achtergrond? Jazeker! Alleen al het feit dat die achtergrond zó gekozen is vertelt je wat. Je kunt er op zijn minst over nadenken. Ik ben er daarnaast van overtuigd dat het verhaal niet (altijd) door de achtergrond bepaald wordt. Dat verhaal ligt volgens mij veel meer in de pose, de blik, attributen en de kleding van de persoon op de foto. O ja? Ja! Behalve de achtergrond, is de kleding zorgvuldig gekozen. De houding en de blik zijn ook niet toevallig als je dat mocht denken. Nee!

Denk hier eens over na: Naomy kijkt hier niet naar jou. Ze kijkt naar iets buiten het frame. Zij ziet dus iets wat jij niet ziet! Je mag naar haar kijken, maar ik onthoud je een rol in de scene. Hoe anders zou dat zijn als ze in de lens gekeken had. Dan had ze jou, de kijker gezien. Er zou contact ontstaan. Dat wil ik hier niet. Jij en ik (de fotograaf) zijn toevallig op deze plek om Naomy te zien kijken. Waar kijkt ze naar? Ze kijkt in het licht. Wat is daar te zien?

Doe eens gek en verzin jouw verhaal in de comments hieronder.

groetjes,

Maik

Naomy_Maik_Jansen_Fotografie-1.jpg