Terug in de tijd. Een foto uit het archief. Een herinnering op het netvlies. Op 'Vergeelde Vrijdag' komt een oude foto weer tot leven.
In dit geval: Straatfotografie.
Haarlem
Vorige week schreef ik over ons bezoekje aan Wassenaar. Natasja en ik verbleven in een hotel om van daaruit Soldaat van Oranje (the musical) te bezoeken. Omdat we nu toch in de buurt waren, besloten we de dag erna Haarlem te verkennen.
Straatregels
Wanneer ik een stad bezoek, neem ik de camera mee. Uiteraard. En dan probeer ik mooie gebouwen op de foto te krijgen. Uiteraard fotografeer ik de mensen op straat gewoon mee. Hoe zit dat eigenlijk met de regeltjes, wanneer het gaat over straatfotografie? Mag je zomaar alles fotograferen op straat? In het kort is het antwoord: ja, dat mag. En hoe zit het dan met publiceren? Dat ligt iets genuanceerder. Wanneer de foto niet in opdracht van de geportretteerde is gemaakt (dus degene die je fotografeert betaalt je niet), mag je de foto publiceren zolang er geen redelijk belang is dat niet te doen. Het redelijk belang van de persoon op de foto moet je zelf inschatten. Wanneer je echt iemand belachelijk gaat maken, ben je niet goed bezig, maar het recht op nieuwsgaring en informatievrijheid op straat is groot! Bekijk het maar eens vanuit het perspectief van de geportretteerde; wil je gekke dingen doen op straat maar er geen foto van in de krant zien, dan moet je die dingen in de privésfeer doen. Simpel.
Gebouwen
Foto's van gebouwen en structuren als bruggen en kunstvoorwerpen, mogen gepubliceerd worden, tenzij het gebouw het hoofdonderwerp is en je van plan bent de foto voor commerciële doeleinden te gebruiken. Wil je bijvoorbeeld posters verkopen met de Erasmusbrug als hoofdonderwerp, dan moet je toestemming hebben van de architect. Zo'n foto in je portfolio op internet, kan weer wél.
Meer weten over straatfotografie? Bestel het boekje bij de Fotografenfederatie.
Meetrekken
Wanneer je een foto maakt van een bewegen onderwerp, ben je geneigd een hogere sluitertijd te kiezen om de beweging te bevriezen. Je wilt immers bewegingsonscherpte voorkomen (een wazige foto). Je kun echter ook gebruik maken van de beweging door een lagere sluitertijd te kiezen en het voorwerp te volgen in de zoeker. Hierdoor staat het voorwerp als het ware stil en de beweegt achtergrond:
Partytip
De volgende keer dat je op een feestje wazige foto's met je telefoon maakt, beweeg dan eens mee met het onderwerp. Met een beetje oefening kun je zo hetzelfde effect bereiken als in de bovenstaande foto.
En zo kunnen foto's zijn: ze roepen herinneringen op. Of ze vertellen een verhaal. Heb jij ook zo'n foto? Met herinneringen? Of met een verhaal?
Let me know...
deel met je vrienden: