Viewing entries in
Vergeelde vrijdag

Vergeelde vrijdag nr. 41

Vergeelde vrijdag nr. 41

Terug in de tijd. Een foto uit het archief. Een herinnering op het netvlies. Op 'Vergeelde Vrijdag' komt een oude foto weer tot leven!

Get your flash off

Miezerig

Het is eind januari, en best fris buiten. Na een uurtje fotograferen op de Waalbanddijk zijn we in een schuur terecht gekomen waar landbouwmachines en hooi beschut staan tegen de miezerige regen die ons heeft doen besluiten de shoot binnen voort te zetten. Dezelfde bewolking die als een grote softbox in de hemel hing en het zonlicht flatteus filterde, regent nu een fijne mist van kleine druppels over de paadjes en de bomen van Neerijnen. Getsie. Uiteraard heb ik een reportageflitser in mijn rugzak, dus kan ik verder fotograferen in het gedempte licht van de schuur.

Bellenblaas

Tijdens de voorbereiding van deze vriendinnenshoot had ik de meiden verzocht wat items mee te nemen, zoals roze champagne en glazen, ballonnen en dergelijke om de shoot ongedwongen te maken. Gewoon voor de fun! Dat is belangrijk, plezier maken. De meiden waren dan ook al lekker "los" van de camera. Dat zie je meestal ontstaan na een uurtje fotograferen. Dan neemt de zelfbewustheid af en worden de poses natuurlijker en meer ontspannen. Hup, daar kwam de bellenblaas voor de dag. Niet veel later werden Pippi Lankous-achtige handstandfoto's gemaakt. We hadden lol.

We vergaten de kou en de regen.

Spontaan

Deze foto heb ik er voor jullie uitgepikt. Ik vind het zó leuk dat één van de vriendinnen in de camera kijkt. Ze zet mij aan het denken. Had zij mijn verzoek begrepen om goed op de flitser te letten? Kon ze de interactie met de camera niet laten? Maakt niet uit, het is zo'n spontaan moment. Ik vind het prachtig.

Four in a row. Exposure: 1/60 sec @ f/3,2 ISO 500, 27 mm

Op het muurtje

Als fotograaf ga ik mee met het plezier, zweep de sfeer nog wat op, stuur nog wat bij, maar daarnaast ben ik ook op zoek naar mogelijkheden om de foto's iets extra's te geven. Ik besloot daarom mijn flitser van mijn camera te halen en op een muurtje te leggen, voor een andere 'look & feel'. Met de flitser op de camera, komt het licht namelijk altijd recht op de gezichten terecht en dat resulteert in 'vlakke belichting'. Met andere woorden; er ontstaan geen schaduwen en daardoor verdwijnen vormen en gelaatstrekken. Wanneer je het (flits-)licht vanuit een hoek laat komen, in dit geval vanuit camera links, creëer je schaduwen die diepte geven en vormen accentueren.

Tip

Goedkoop is duurkoop. Ik geef je als tip mee een reportageflitser aan te schaffen die met jouw camera op afstand kan samenwerken (TTL). Voor deze foto gebruikte ik een Nikon SB-700. Deze kan ik aansturen met de flitser die in de camera is ingebouwd. Via infrarode signalen 'vraagt' de ingebouwde flitser aan de reportageflitser een aantal testpulsen te geven. Aan de hand daarvan kan de camera bepalen hoeveel licht de reportageflitser moet uitstralen.

Wanneer je gaat voor een goedkope flitser die dat niet kan, zul je deze alleen kunnen gebruiken op de hotshoe van je camera of via een 'triggersysteem'. Zo'n triggersysteem, zeg maar een afstandsbediening voor je flitser, hoeft niet erg duur te zijn. Bovendien werken ze ook wanneer je niet direct zicht hebt op de flitser omdat deze via radiosignalen werken. Maar vergeet niet dat je dan óf een aantal test-foto's moet maken om de belichting juist in te regelen (en eerlijk gezegd, dat blijft giswerk) óf een belichtingsmeter moet aanschaffen (en die zijn dúúr!).

Overigens flits ik meestal in Manuele modus en meet ik het licht met de belichtingsmeter omdat ik dan zelf in de hand heb hoeveel flitslicht ik gebruik. Zo kan ik de foto de uitstraling meegeven de ik voor ogen heb en bijvoorbeeld flitslicht mengen met omgevingslicht. In zo'n setup gebruik ik de TTL-functie dus niet.

Er is nog zoveel meer te vertellen over flitsers en het gebruik daarvan. Daarover wellicht meer in een volgende blog!

 

Door: Maik Jansen

 

Vergeelde vrijdag nr. 40

Vergeelde vrijdag nr. 40

Terug in de tijd. Een foto uit het archief. Een herinnering op het netvlies. Op 'Vergeelde Vrijdag' komt een oude foto weer tot leven!

Rotterdam fotografie

Erasmusbrug bij zonsondergang

Ik zit hier weer te lachen als ik terug denk aan dit moment. Na een aantal foto's van deze zonsondergang, beslis ik er nog een te maken vanuit een ander perspectief. Om de scene wat diepte te geven leg ik de camera op de grond en druk af. Een voorbijganger, met hond, blijft achterom kijken. Waarschijnlijk ziet mijn actie er raar uit. Ik kan het me voorstellen. Ik zie mezelf op mijn knieën zitten, kont in de lucht en maar proberen een oog voor de zoeker te krijgen. Dat lukt dus voor geen meter. Een hoekzoeker was handig geweest. Nu gebruik ik 'live view' en kijk op het schermpje op de achterkant van het toestel om richting te bepalen en vervolgens druk ik af.

Intussen is mijn 'Twister-achtige' breakdance op handen en voeten door minstens vier hardlopers, drie wandelaars en twee honden bewonderd. Alles voor de kunst!

Erasmus bridge at Rotterdam. Exposure: 1/125 sec @ f/4,0 ISO 200, 24 mm

Tip

Bij het kiezen van de belichting, gebruik ik vaak 'spotmeting' en check wat de meter aangeeft in de hooglichten en in de schaduw. De hooglichten (meestal de lucht) mogen wat overbelicht zijn en de schaduwen wat onderbelicht, maar ik ga op zoek naar balans.  Zo probeer ik te voorkomen dat details verloren gaan door een uitgebeten lucht (die is dan helemaal wit) of door dichtgelopen schaduwen (helemaal zwart). Daarbij bepaalt de scene die ik voor me heb of ik meer prioriteit geef aan de hooglichten of aan de schaduwen. Belangrijk detail: deze beslissingen kun je alleen nemen in de manuele belichtingsstand (M op zowel Nikon als Canon camera's). In andere standen geef je de camera de controle.

Wanneer het onderwerp, zoals hier, een landschap betreft, mag je gerust spelen met de belichting. Zorg er echter voor dat je op een bruiloft altijd, maar dan ook altijd, prioriteit geeft aan de bruidsjurk! Deze moet perfect belicht worden. Wanneer de bruid in het wit gekleed gaat, zorg dan dat je haar jurk iets overbelicht (volgens de meter in je camera), anders maak je de jurk neutraal grijs. Maar owee als je door overbelichting detail verliest.... Dat is een grotere zonde.... Wil je honderd procent zekerheid, gebruik dan een belichtingsmeter waarmee je op-vallend licht kunt meten (met zo'n wit bolletje).

Door: Maik Jansen

En zo kunnen foto's zijn: ze roepen herinneringen op. Of ze vertellen een verhaal. Heb jij ook zo'n foto? Met herinneringen? Of met een verhaal?
Let me know...

Vergeet niet je aan te sluiten via de nieuwsbrief (zie banner bovenaan). Awesome!

Vergeelde vrijdag nr. 39

Vergeelde vrijdag nr. 39

Terug in de tijd. Een foto uit het archief. Een herinnering op het netvlies. Op 'Vergeelde Vrijdag' komt een oude foto weer tot leven!

Pocketpop

Mix

Muziek, publiek en fotografie, wat is dat een heerlijke mix. De muzikant voelt zich goed, daar in de spotlights op het podium. Hij wordt bejubeld door het publiek. De fans vermaken zich prima in de door opzwepende of ontroerende klanken gevulde zaal. En de fotograaf? Die zorgt ervoor dat het bewijs tot in de eeuwigheid wordt geleverd. "Was je er niet bij dan? Goh, je hebt wat gemist! Kijk eens naar deze foto's!" Nagenieten kan tot vér na de kater 's anderdaags. 

Oók voor hen die het zich allemaal niet meer zo best herinneren......

The Eastway. Exposure: 1/100 @ f/5,6 ISO 200, 100 mm, SB700 Speedlight, TTL

Vrijheid

Wanneer ik naar zo'n foto kijk, voel ik de sfeer in de zaal weer. De glazen rinkelen, het publiek joelt, de zaal trilt op de lage beat van de bas. Tevergeefs probeer je je verstaanbaar te maken. De ander wijst knikkend naar zijn oren en heft de handpalmen in de lucht. Je lacht en neemt nog een drankje. Heerlijke avondjes zijn dat. Even geen tentamens, klussen, werkbriefjes of lastige vragen. Je viert je vrijheid en geniet tot in de kleine uurtjes. Zo zit dat!

Tip

Wanneer je je in een feesttent of kroeg begeeft met je dure fotografiespullen, is de kans groot dat er door de temperatuurswisseling een condenslaagje ontstaat. Mensen met een bril weten daar alles van. De glazen beslaan wanneer je vanuit de kou binnenstapt in een dampend café. Bewaar je toestel en lenzen daarom tijdelijk in een afgesloten plastic tas en laat ze op temperatuur komen voor de show begint. Kom dus op tijd! Dan kun je gelijk aan de (manager van de) band vragen of je een paar flitsfoto's mag maken. Dat is iets wat op de grotere podia overigens 'not done' is, maar wie niet waagt, wie niet wint!

Door: Maik Jansen

En zo kunnen foto's zijn: ze roepen herinneringen op. Of ze vertellen een verhaal. Heb jij ook zo'n foto? Met herinneringen? Of met een verhaal?
Let me know...

Vergeelde vrijdag nr. 37 en 38

Vergeelde vrijdag nr. 37 en 38

Terug in de tijd. Een foto uit het archief. Een herinnering op het netvlies. Op 'Vergeelde Vrijdag' komt een oude foto weer tot leven! In dit geval zijn het er twee.

Mensen, mensen, mensen

Wat zijn we toch allemaal verschillend! Lange, kleine, dunne, dikke, kromme en rechte mensen: in een willekeurige winkelstraat kom je ze in alle vormen en maten tegen. Als je erop gaat letten, wordt die diversiteit alleen maar groter. Bikers, die op bikers lijken, blijken wel degelijk van elkaar te onderscheiden te zijn. Net als Chinezen. Als je maar goed kijkt. Het is een favoriete bezigheid van bijna elke terrasganger, naast het nuttigen van het drankje natuurlijk.

Straatfotografie

Hoe zit het met jou? Neem jij wel eens een foto op straat? Ook van mensen die je niet kent? Dat kan je zo'n leuke foto opleveren. Wanneer ik in de stad fotografeer, ben ik meestal op zoek naar een verhaaltje. Om dat verhaaltje niet te verstoren, is het handig éérst de foto te maken en pas daarná toestemming te vragen (als je de foto eventueel commercieel wilt inzetten). Soms is het echter onmogelijk een foto te maken zonder opgemerkt te worden en dan is het juist andersom. Dan vraag ik eerst om toestemming. Het gevolg is uiteraard een geposeerde foto, zoals deze hieronder van een groepje Italiaanse toeristen in Utrecht:

Friends on a bridge in Utrecht. Natural light. Exposure: 1/50 sec @ f/5,6 ISO 200, 44mm

Poseren

Wanneer je modellen fotografeert, of wanneer je een portret maakt, is het verstandig en zelfs de bedoeling dat je je als fotograaf met de pose bezighoudt. Het is een creatief onderdeel van jouw stijl.  Een klant die een mooie foto van zichzelf wil, heeft vaak geen idee hoe hij moet gaan staan, laat staan dat hij enig idee heeft waar het licht vandaan komt en welk effect dit op de foto heeft. Zelfs ervaren modellen staan te wachten op aanwijzingen en willen graag gecoacht worden.

MUA

Uiteraard sta je open voor suggesties van je klant of model, maar vergeet absoluut je MUA (Make Up Artist) niet. Zij werkt vaak ook samen met andere fotografen en bekijkt daarom jouw set met andere ogen. Mooi voorbeeld is de foto hieronder. Terwijl ik bezig was met een serie foto's in een manege, zag mijn MUA (Shanti) een kruiwagen staan en opperde dat het wellicht een leuk idee was deze met hooi te vullen en het model (Christa) hierin plaats te laten nemen.... Met kleine instructies als "kruis je benen eens, mooi, buig je knie wat meer, goed, strek je rug, maak je nek eens lang, super, prachtig, kin iets naar beneden en draai je hoofd maar iets naar rechts, hou vast, geweldig, goed zo, mooi", zorg  je er vervolgens voor dat je een gevarieerde serie foto's maakt.

Backlit model. Setup with two speed lights and natural light. Exposure: 1/60 sec @ f/5,6 ISO 400, 31mm

Tip: belichting

Variatie kun je ook aanbrengen met je belichting. In deze foto van Christa in de kruiwagen, kun je door de staldeuren naar buiten kijken. Dit is natuurlijk licht. Achter haar zie je ook de Westcott Apollo Orb (met grid) als 'special effect' in het frame opgenomen. Deze flits geeft tegenlicht en creëert de highlights aan de randen van haar lichaam (rim lights genoemd). Vanuit de rechterkant, is een flits ingebracht die de armen, rug en haren belicht, maar niet haar gezicht (waardoor deze soft blijft en er een 'short lighting' ontstaat die het gezicht versmalt). Gebruik in dit soort complexe omstandigheden een lichtmeter en begin met je camera in te stellen op het omgevingslicht. Pas daarop de kracht van je flitser(s) aan.

Succes!

Door: Maik Jansen

En zo kunnen foto's zijn: ze roepen herinneringen op. Of ze vertellen een verhaal. Heb jij ook zo'n foto? Met herinneringen? Of met een verhaal?
Let me know...

Vergeelde vrijdag nr. 34 - 36

Vergeelde vrijdag nr. 34 - 36

Terug in de tijd. Een foto uit het archief. Een herinnering op het netvlies. Op 'Vergeelde Vrijdag' komt een oude foto weer tot leven.

In dit geval zijn het er maar liefst drie!

 

Selfies

 

One Flash setup

One flash portrait. Exposure: 1/125 sec @ f/4,0 ISO 100 44mm

Hier heb ik gebruik gemaakt van een flitser op statief (camera right). Als ik Pinokkio was geweest en een neus had ter lengte van een bezemsteel, had ik vanuit deze positie de flitser kunnen aantikken door mijn hoofd 45 graden naar links te draaien en vanuit een graad of 40 omhoog. Deze klassieke manier van belichten wordt met Rembrandt in verband gebracht en is dan ook naar hem vernoemd.

 

Mixed exposure: Ambient & Flash

Ambient light, combined with one flash. Exposure: 1/20 sec @ f/8,0 ISO 160, 40mm

In deze setup heb ik de belichting zodanig ingesteld dat de achtergrond wegvalt in duisternis, maar de kerstlampjes nog goed zichtbaar zijn. De kracht van de flitser werd hierop aangepast en een Rogue FlashBender vlagde het flitslicht af, om te voorkomen de de hele keuken verlicht werd.

 

Natural (available) light

Natural light. Exposure: 1/40 sec @ f/4,0 ISO 400, 70 mm

Geen statief voor handen? Gebruik een spiegel. Deze stond op de Dickens dag van Druten. Ik heb daar samen met Natasja veel mooiere foto's dan deze gemaakt, (zie hier) maar de spiegel in deze mand kón ik natuurlijk niet voorbij lopen zonder een snapshot te maken van ons beiden. Het moest snel gebeuren en dat is te zien aan de instellingen; met een focuslengte van 70 mm gebruik ik normaal gesproken een snellere sluitertijd. Maar dan had ik ook mijn ISO moeten verhogen en daarvoor ontbrak de tijd. Vandaar dat ik hier extra mijn best doe mijn ellebogen te ondersteunen en zo een statief na te bootsen.

 

Tip

Zelf een selfie maken met een spiegelreflexcamera? Neem een lampstatief of een ander verplaatsbaar voorwerp met minimaal je eigen lengte. Zorg dat de camera stabiel staat en stel deze scherp op het lampstatief. Zet vervolgens de camera (of de lens) op manuele focus. Gebruik een afstandsbediening of de zelfontspanner (aftelfunctie) en neem de plek van het lampstatief in. Bij deze techniek is het slim je lens iets te stoppen, dus het diafragma niet helemaal open houden. Kies liever voor wat te veel dan voor te weinig scherptediepte. Let hierbij op dat de belichting goed blijft. Zelf houd ik ervan om dat handmatig in te stellen in de manuele modus. Gebruik je 'aperture priority' (A bij Nikon, Av bij Canon), dan bestaat de kans dat ongemerkt je sluitertijd te lang wordt en je bewegingsonscherpte krijgt.

Succes!

 

En zo kunnen foto's zijn: ze roepen herinneringen op. Of ze vertellen een verhaal. Heb jij ook zo'n foto? Met herinneringen? Of met een verhaal?
Let me know...