Prikkeldraad
Kamp Vught was omheind met prikkeldraad. De barrière werd bewaakt door Nederlandse en Duitse SS-ers die de wachttorens bemanden.
Lijkenkar
Met deze kar werden de doden opgehaald. In de snijzaal werd er sectie op hen gepleegd om de doodsoorzaak vast te stellen, waarna de overledenen werden gecremeerd.
Crematieoven
Een van de crematieovens die door de SS-ers gebruikt werden om zich van de lijken te ontdoen. Buiten het gebouw zijn twee asputten aanwezig.
Bunkerdrama
Op 15 januari 1944 werden vierenzeventig vrouwen in cel 115 opgesloten. Na veertien uur werd de deur van de cel geopend. Tien vrouwen hadden door verdrukking en gebrek aan zuurstof de nacht niet overleefd.
Cel 115
Tineke Wibaut overleefde het bunkerdrama: "Toen het licht uitging barstte de paniek in volle hevigheid los. Het was een vreemd aanzwellend geluid, dat af en toe wat afebde en dan weer opnieuw aanzwol. Het werd voortgebracht door biddende, gillende en schreeuwende vrouwen. Het hield niet op, die hele nacht niet. De hitte werd verstikkend."
bron: nmkampvught.nl
Kindergedenkteken
Monument door Teus van den Berg-Been. Op het gedenkteken staan de namen en de leeftijden van de 1.269 Joodse kinderen die in juni 1943 zijn weggevoerd en vermoord.
Detail Kindermonument
De namen van de kinderen die uit Vught werden weggevoerd en in Sobibor werden gedood zijn uit het materiaal gesneden. Dit staat symbool voor de leegte die zij achterlieten. Hier heeft iemand een vlinder toegevoegd.
Wachttoren
Beeld op een van de wachttorens, vanuit de deur van van de barak.
Reageren kunt u onder dit artikel.
Meer weten? Ga naar de website van NM Kamp Vught.