Retouch

Er wordt me weleens gevraagd hoe lang ik met een foto bezig ben in de nabewerking. Dat is een lastige vraag om te beantwoorden. Het is nogal verschillend, namelijk. De ene keer ben ik een uur bezig, de andere keer een kwartiertje. Wanneer het gaat om portretretouches natuurlijk. Want reportagefoto’s (honderden per event)….. daar ben ik snel mee klaar. Die krijgen misschien een minuutje aandacht, niet meer. Dat zou ook geen doen zijn. Het gaat hier dus om portretten.

Model: Jaelyn | MUAH: Cindy van Summeren

Model: Jaelyn | MUAH: Cindy van Summeren

Fujifilm SOOC

Hierboven zie je dat een goed belicht portret eigenlijk al heel mooi is, rechtstreeks uit de camera (SOOC = Straight Out Of Camera). Ik gebruik hier een Deep Octa van een meter doorsnede als hoofdlicht en een strip light met grid als accentlicht van rechtsachter het model (links voor de kijker).

Voor ik begin maak ik een laag in Photoshop waarin ik even omcirkel wat me opvalt in het portret. Daarna maak ik de laag onzichtbaar en ga ik aan de slag met de huid. Ik let op kleur en storende oneffenheden. Dit portret mag er natuurlijk uit blijven zien. Bovendien is de huid nog jong en heeft weinig nodig. Daarna let ik op de ogen. Roodheid verwijder ik en de kleur van de iris wordt iets aangezet. Met de Liquify tool werk ik wat aan het haar en het tuniekje. Daarna vindt de clean up plaats: het weghalen van vliegende haartjes en zo. Dan komt de laag met cirkeltjes weer in beeld en controleer ik of ik alles heb gecorrigeerd en beoordeel of er nog wat moet gebeuren of dat ik het zo laat. In Alien Skin Exposure 4 vindt de verscherping en kleuring plaats. Op het laatst voeg ik nog textuur toe die de zwarte achtergrond wat meer detail geeft. En klaar

jaelyn_rond.gif

Wil je meer weten? Heb je vragen? Stel ze gerust!