Foto's bewaren

Uiteraard maak jij, net als ik, veel foto's met je camera of met je telefoon. De eerste stapjes van de kleine spruit, opa en oma op bezoek, een uitje naar de dierentuin; ze staan allemaal ergens...... maar, weet jij ook precies waar je ze terug kunt vinden? Veel mensen zijn een beetje de weg kwijt geraakt sinds de vertrouwde fotoalbums, samen met de plakhoekjes, in de kast verdwenen.

Wat zou er gebeuren als je toestel of je harde schijf het plotseling begeeft? Je moet er niet aan denken....

Behalve dat je van een fotograaf mag je verwachten dat hij foto's van hoge kwaliteit maakt, mag je er ook vanuit gaan dat hij die foto's, inclusief zoekwoorden, bewaart in een digitaal archief. Wanneer jij een jaar na jouw bruiloft nog wat foto's wilt bijbestellen, moet dat gewoon kunnen. Fijn voor jou, fijn voor de fotograaf die eraan verdient. Vroeger waren negatieven heilig, tegenwoordig zijn zogenaamde RAW-files dat. Deze bewaar je op een harde schijf. En die gaan kapot. Je weet niet wanneer, maar ze gaan écht kapot.

Reden voor zenuwachtigheid? Trompetgeschal en een drumroffel voor........


DROBO

Klik hier voor meer info.

Klik hier voor meer info.

Men neme een slim apparaat die in staat is jouw digitale bestanden over meerdere harde schijven te verdelen. Dat doet hij op zo'n manier dat het helemaal niet erg is wanneer een van die schijven de geest geeft: DROBO. Het apparaat heeft zich inmiddels bewezen in huize Jansen.


HD Crash zonder dataverlies

Op een dag wilde een van de harde schijven niet meer samenwerken. DROBO zit dan zo in elkaar dat hij zélf om vervanging van de schijf vraagt. Je krijgt een melding via de software en op het apparaat zelf knippert een rode lamp bij de schijf die gewisseld moet worden.

Geen paniek, gewoon de slechte schijf eruit en een nieuwe erin. Dat is binnen een minuut gebeurt. Ik koos maar meteen voor een schijf met een hogere capaciteit: 3TB in plaats van 2. Dat is waar de DROBO in uitblinkt: "mix & match". Je kunt verschillende merken schijven van verschillende capaciteiten gewoon mengen. Ik ben nog geen ander apparaat tegengekomen waar dat ook zomaar kan. Meestal moet je een NAS vullen met identieke schijven. Als deze vol raken, moet je er een NAS bij kopen. Bij DROBO zet je er dus er gewoon een grotere harddisc in. No problem! Vervolgens gaat DROBO alle data weer netjes verdelen. Dat kostte in mijn geval ongeveer veertien uur. Intussen kun je echter wel gewoon gebruik maken van de data die erin is opgeslagen, dus dat was geen enkel probleem. De volgende dag staat alles netjes op groen:

Rust

Nu mijn DROBO heeft bewezen dat hij zijn mannetje staat, ben ik er gerust op dat mijn foto's in goede handen zijn. Om te voorkomen dat alles alsnog verdwijnt door een brand of diefstal, laat ik de foto's op mijn geheugenkaart van het fototoestel staan tot ik een backup gemaakt heb naar een externe schijf die ik elders bewaar. Zo blijft het risico beperkt.

Vraag: hoe heb jij jouw data-opslag van foto's geregeld?


Onder dit artikel staat een rechthoek met "Start de discussie". Laat daar je antwoord achter.

Door: Maik Jansen