Naar de dierentuin

Oei, daar zit je te lezen. Met kromme tenen. Gaat dit wat worden, vraag je je af. Toch nodig ik je uit verder te lezen...

De situaties in een dierentuin lijken immers veel op die van een trouwerij.

In dit artikel vertel ik waarom beroepsfotografen hun camera mee (zouden moeten) nemen wanneer ze eropuit gaan. Verder laat ik je zien waarom Diafragmavoorkeuze (Aperture priority) een handige mode is om in te fotograferen. Enneh, heb je weleens gebruik gemaakt van de AE-L/AF-L knop op de achterkant van je toestel? Keep on reading! Laat je een reactie achter? Fab!

Stokstaartje: 1/200 sec @ f/2,8 ISO 100 FL200mm.
Note: check de sluitertijd in combinatie met de focuslengte (FL)

Practice makes perfect

Not really. Maar het vergroot wél je kansen! Oefening baart kunst. Dat lijkt me een goede reden je camera mee op stap te nemen, óók als je al gevorderd fotograaf bent. De situaties in een dierentuin lijken immers veel op die van een trouwerij. Je krijgt te maken met wisselende lichtomstandigheden, achtergronden, weertypes, tijden van de dag en mensen die door je beeld lopen. Timing, framing, tegenlicht, het snel wisselen van objectief, je instellingen bijhouden; je oefent het tijdens je dagje uit! Lekker relaxed. En dan pak je samen tussendoor een lekker bakkie koffie. Chill!

Leren van je camera instellingen

Eenmaal thuis de haard gestookt en het diner achter de kiezen neem je de tijd eens kritisch naar je foto's te kijken. Lightroom is niet alleen een uitstekend catalogus- en bewerkingsprogramma; bij slim gebruik ervan leer je ook (van je fouten). Heb je een foto die overbelicht is, of juist te donker? Vraag je dan af hoe dat komt. Wat had je beter kunnen doen? Had je je sluitertijd kunnen aanpassen (bewegingsonscherpte), of had je een ander diafragma moeten kiezen (scherptediepte)? Stond je ISO wel hoog/laag genoeg (ruis)? Door je instellingen te evalueren, zul je ze de volgende keer accurater kiezen. Trial and error, wordt een "educated guess". En redelijk snel daarna ga je meer op jezelf vertrouwen dan op de lichtmeter in je camera.

Camera instellingen
In de "ontwikkelmodule" van Lightroom kun je je camera instellingen terugzien met de "i" op je toetsenbord. Ze staan dan in de loupe-overlay in de linkerbovenhoek. Kleiner en moeilijker leesbaar staan ze ook onder je histogram wanneer je de muiscursor buiten de foto plaatst.

Aperture Priority Mode (Diafragmavoorkeuze)

Voordeel

Wanneer lichtomstandigheden snel wisselen, is het handig de camera in te stellen op een van de automatische belichtingsstanden (A, S of M). Veel fotografen kiezen dan voor Aperture Priority Mode (A). Hiermee bepaal je zélf met welke ISO- en diafragmawaarden je wilt fotograferen, zodat je de scherptediepte en kwaliteit van je foto's in de hand houdt. De lichtmeter in je camera bepaalt vervolgens razendsnel de sluitertijd. En dát is het grote voordeel van automatische belichting; de snelheid waarmee je in wisselende omstandigheden kunt fotograferen. Daarbij is het van belang naar welk deel van het beeld je lichtmeter "kijkt". Dit is in te stellen via de lichtmetingsopties, waarbij centrumgerichte meting vaak de voorkeur geniet.

Let op! Laat de camera nooit een sluitertijd kiezen die lager is dan de focuslengte van de gebruikte lens. Een voorbeeldje: als je een lens gebruikt met een focuslengte van 70 mm, dan mag de sluitertijd nooit lager worden dan 1/70 sec. Zoom je in naar 200 mm, dan mag je sluitertijd niet lager zijn dan 1/200 sec. Dit is om te voorkomen dat de kleine bewegingen die je als fotograaf maakt, terug te zien zijn als onscherpte in je foto's. Houd dus je meter in de gaten en stel als het nodig is een hogere ISO in. Overigens kan bij het gebruik van Vibratie reductie (VR) of een statief de sluitertijd wél verlengd worden onder de genoemde waarden.

Nadeel

Je komt bij elke automatische belichtingsstand in de problemen wanneer de achtergrond helderder of donkerder belicht is dan je onderwerp. Het toestel weet immers niet wat jij belangrijk vindt en kan de belichting "per ongeluk" afstemmen op de achtergrond. Herken je zo'n situatie, stel dan "Spotmeting" in. Daarbij kijkt de lichtmeter naar een heel klein deel van je beeld dat je aanwijst met je scherpstelpunt. Uiteraard is dat dan je onderwerp. Het nadeel is echter dat je na het scherpstellen direct moet afdrukken.

Hercompositie

Kies je ervoor om je sluiterknop half in te drukken (autofocus) en vervolgens je onderwerp in een hoek van het beeld te plaatsen (hercompositie), dan gaat je lichtmeter intussen gewoon door met het aanpassen van de sluitertijd. Omdat het focuspunt nu naar een andere plek kijkt, meet de lichtmeter dus verkeerd. De  oplossing hiervoor is de AE-L/AF-L knop op de achterkant van je toestel. Daarmee zet je de gemeten waarde vast (Lock). De volgorde is dan: scherpstelpunt op je onderwerp richten, ontspanknop half indrukken (de autofocus stelt scherp), met je duim de AE-L/AF-L knop indrukken en vasthouden, compositie maken en dan de ontspanknop geheel indrukken.

Een andere manier van compositie maken is eigenlijk veel gemakkelijker: selecteer een ander scherpstelpunt. De spotmeting verhuist namelijk mee als je een ander scherpstelpunt kiest. Daarmee verlies je wel het focus-hulplicht, maar dat is in de dierentuin meestal geen probleem.

Otter: 1/250 sec @ f/4,0 ISO 200 FL170 mm

Upside: 1/320 sec @ f/4,0 ISO 200 FL200 mm

Mijn voorkeur: Manual Mode (M)

Ook in de dierentuin staat mijn camera vrijwel altijd op Manual modus. Daarbij moet ik anticiperen op wisselende lichtomstandigheden. Terwijl er een wolk voor de zon schuift, draai ik bijvoorbeeld aan een van de instelschijven vóórdat ik de camera op mijn onderwerp richt. Bovendien weet ik wat de lichtmeter denkt. Ik zal je in dit artikel echter niet vervelen met 18% grijs, of lichtcompensatie. Wil je daar wél wat van weten, let me know! Wie weet wordt jouw vraag in mijn volgende artikel behandeld.


Nu je weet waarom beroepsfotografen hun camera mee (zouden moeten) nemen tijdens uitstapjes, zoals de dierentuin, ben ik benieuwd of jij de volgende keer ook flamingo's fotografeert. Gebruik de gelegenheid hieronder om te reageren. 

Door: Maik Jansen

Tip: abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang acties en artikelen gewoon in je mailbox. Handig!
Sharing is caring, peeps, en vergeet niet mijn Facebookpagina en Youtubekanaal te liken.
Laat je een reactie achter? Cool!