Masters Portraits
Dat is de titel van een concept voor eigen werk. Het draait om mooi licht, zoals dat van de Hollandse Meesters, waarin ik vooral clair obscur portretteer. Lichte en donkere partijen vestigen nadruk en laten wat te raden over. De sfeer tijdens de shoot draait om ontspanning, vooral bij mij als maker van het beeld. Ik noem het “Fotografie met een hartslag van 60”. Wanneer de lichtopstelling ingemeten klaar staat zit mijn fysieke werk erop. Daarna kan ik ontspannen, zit ik veel op mijn rolkrukje, klets met het model en neem de tijd om te kijken voor ik afdruk. Het is een fijne sfeer om in te werken en ook de modellen raken relaxed.
Fujifilm X-H1
De Fujifilm camera’s en objectieven staan bekend om hun fantastische kleurenweergave. Ik maak er met plezier gebruik van, zowel in eigen werk als in opdracht. Tijdens het fotograferen kan ik al zó genieten van de resultaten! Dat komt doordat de beeldprocessor zulke mooie JPEG-bestanden maakt. Contrast, saturatie en de tonen van schaduw naar hooglicht zijn te regelen via een snelmenu. Daarnaast kan ik kiezen uit verschillende simulaties van bekende Fujifilm fotorolletjes, zoals Velvia en Astia. Ze werken als een soort “preset”, zoals je ze ook toepast in Lightroom. Zo pas ik het beeld helemaal aan naar mijn wensen.
Klaar terwijl u wacht
Omdat de JPEG bestanden er al zó goed uit zien, kan ik na de fotoshoot al snel een foto doorsturen. Meestal heb je binnen een uur al een foto ontvangen. Op deze manier verleng ik de beleving van de fotoshoot. Een beleving die je helemaal voor jezelf kunt houden, of kunt delen via social media. In dat laatste geval is de avond gevuld met likes en bewonderende berichtjes. Een mooi afsluiting van een mooie dag!!!
Fototip: fotografeer in RAW
Het is uiteraard fijn om snel te kunnen leveren met behulp van JPEG, maar de nabewerking van je beelden kan het best gebeuren met RAW bestanden (RAF bij Fujifilm). Bij de JPEG’s worden al je instellingen immers in je camera vastgelegd door de beeldprocessor en vervolgens wordt de foto gecomprimeerd tot een relatief klein bestand. Mocht je hier achteraf toch ontevreden over zijn, dan is het veel minder mogelijk hier nog iets aan te doen. Werken met RAW betekent dus dat je achteraf nog aan de slag moet om het beeld op en tóp te maken. Daardoor heb je er echter ook veel meer controle over. Overigens kun je bij het importeren in Lightroom een preset selecteren. Zo doet Lightroom zelf al een heleboel automatisch voor je.
Dank voor het lezen, een fijne dag nog en een hartelijke groet,
Maik