Viewing entries in
Nature Photography

Kikkerperspectief

Kikkerperspectief

"Geen blog meer missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!"
Go prone!

Slaperige koffie

Natasja en ik drinken koffie. Op de vlonder bij de vijver zitten we beschut tegen de zon die door de wilgentakken gefilterd wordt. Het is laat in de middag en de koffie komt als geroepen. Ik dut bijna in, terwijl Natasja praat over de tuin. Het is een mooie tuin. Door de cafeïne ben ik weer in staat mijn ogen te openen en met haar mee te kijken. Naar de peren en de appels die we dit jaar gaan oogsten, naar het groene gemaaide gras, naar de voorntjes die nu in de vijver verpozen en niet in de sloot achter het huis waar ik ze ving..... en dan zien we de kikker. Intussen ben ik bijna helemaal wakker en een creatief deel van mijn brein besluit dat het tijd is de groene "kikvorsch" op de gevoelige geheugenkaart te vereeuwigen.

Omweg

Die beslissing heeft nogal wat voeten in aarde. Want owee als je uit je luie stoel opstaat! Dan is het plons, kans verkeken. Heel langzaam verplaats ik mijn gewicht op mijn voeten, met de handen steunend op de leuningen kom ik voorzichtig in een gebukte houding en ik sluip met een grote boog om de vijver richting de achterdeur. Natasja begint te hopen dat het gaat lukken. Eenmaal binnen pak ik mijn toestel en zet er de Sigma APO DG EX 70-200 mm 2.8 MACRO HSM op. Die lens is lang, want anders passen al die letters er niet op! De bajonetsluiting klikt en ik ben alweer onderweg naar buiten, waar de grote omweg inclusief gebukte houding en sluipend voetenwerk in omgekeerde volgorde herhaald worden. Het komt goed, mensen, lees maar verder....

Met minimale beweging en de lens steunend op de onderarm tuurt hij door de zoeker...

Sluipschutter

Daar ligt hij. Na elke centimeter verplaatsing, wordt naar het doel getuurd in afwachting van een reactie. Wanneer deze uitblijft, kan hij het erop wagen en tijgert voorwaarts. Het wapen, een Nikon D7000, is geladen met twee SD-kaarten. De batterij voldoet. Langzaam kruipt de schutter binnen minimale schootsafstand zodat de lens niet meer scherpstellen wil en vervolgens trekt hij zich een paar centimeter terug. Piep! Een glimlach verschijnt, de camera heeft zijn doel gevonden en staat op scherp. Met minimale beweging en de lens steunend op de onderarm tuurt hij door de zoeker, ademt langzaam uit en drukt af. BAM! De door de Horssense bergen wegstervende echo wordt doorbroken door het volgende shot en het volgende. Het is het product van een te hoge dosis fantasie, of cafeïne. U mag het zeggen...

Frog on guard at the edge of the pond (the diagonal line). Exposure: 1/200 sec @ f/10  ISO 200, 200mm

De schutter verplaatst zich na elk shot een decimeter of wat naar de linker flank, tot 'plons' het salvo tot zijn einde komt. Target down. De kikker ligt in de vijver. BAM! Daar volgt het genadeshot. Missie volbracht. Er kan weer ademgehaald worden!

Frog in the pond reflecting  beautiful colors of the flowers on the far bank. Exposure: 1/200 sec @ f/11 ISO 200, 200mm

Tip

Stop gaming, get creative! Jarenlang heb ik in de virtuele wereld heldendaden verricht, maar er was niemand die het iets interesseerde. Natuurlijk is het fun om computerspelletjes te spelen, I know, maar wat levert het op? Fotograferen is óók fun, of je ervoor betaald wordt of niet. Je maakt iets wat er nog niet was. Dat is belangrijk. Tijdens het gamen, blijf je meestal redelijk domme activiteiten herhalen die gewoon nutteloos zijn. Doe wat met je tijd! Trek jezelf uit de luie stoel, sluip met een omweg naar binnen en pak je camera. Schrijf er maar een blog over en verheug je op de reacties!

 

Door: Maik Jansen

 

p.s. No animals were hurt in this production, and no I don't ever shoot live rounds.

The Winter Wren

The Winter Wren

De bonte specht

Vanuit de huiskamer zag ik hem ineens: de bonte specht. Bij de buren hebben ze zo'n pindakaaspot aan het tuinhuis hangen. Eigenlijk is zo'n ding bedoeld voor mezen en vinken, maar de specht had er ook wel zin in. Snel vloog ik achter mijn computer weg en dook richting de hal. Hier stonden mijn fotospulletjes. Op mijn knieën wisselde ik snel de 24-70 om voor de 70-200 telelens. Omdat alles rap moest gebeuren, moest ik elke handeling bedacht uitvoeren en tussendoor de lensdop met trillende handen laten vallen en onder de trap vandaan vissen. Hup, binnen vijftien tellen stond ik alweer in de huiskamer en...... vogel gevlogen.

De mezen

Dan maar mezen fotograferen. Die zitten hier volop in de tuin. Van achter het raam hebben ze me niet in de gaten en komen dichtbij. En zo schiet ik een paar plaatjes. Niks bijzonders. Ik moest naar buiten, wilde ik er nog wat van maken. Via de garage sloop ik naar buiten. Echt zachtjes, maar.... vogels gevlogen. De gebruikelijke tactiek van de vogelspotter bleef over: stil staan, niet bewegen, geen geluid maken, instellingen in de camera maken en.... wachten. Even later werd mijn geduld beloond en verschenen zowel de pimpelmees als de koolmees in de zoeker. Leuke plaatjes, maar niks bijzonders.

De winterkoning

Maar daar werd mijn aandacht getrokken door iets anders. Ik hoorde het luide gezang van de winterkoning. Regelmatig zie ik hem scharrelen tussen de houtklossen voor de haard, of hangend aan de schutting bij de achterburen. Ik negeer de drang om te gaan kijken. Zo zou ik immers mijn aanwezigheid verraden en de mezen verjagen. Laat staan dat dan de specht nog terug durft te komen. Bovendien hoor ik het geluid komen vanuit de bosjes aan de overkant van de sloot en op een afstand van zo'n vijfentwintig meter is mijn 200 mm lens absoluut te kort voor zo'n klein vogeltje. Toch kan ik even later mijn nieuwgierigheid niet bedwingen en sluip onder de overkapping van het tuinhuis om ongezien te blijven en tuur richting de spar waar ik de winterkoning nog steeds hoor zingen. Direct zie ik hem... helemaal in de top. De minuten erna ben ik bezig met schieten, checken, instellingen aanpassen, schieten, checken, instellingen aanpassen tot ik het plaatje niet meer beter krijg. Het is lastig om met het tegenlicht genoeg detail te krijgen in het kleine beestje. En ik kom uit op 1/250 sec. bij f / 9,0 op ISO 320. 

Klik om te vergroten:

1/250, f/9,0, ISO 320



Reacties worden zeer gewaardeerd:

Like deze BLOG en
deel met je vrienden:

Like mijn Facebookpagina:

Vergeelde vrijdag nr. 27

Vergeelde vrijdag nr. 27

Terug in de tijd. Een foto uit het archief. Een herinnering op het netvlies. Op 'Vergeelde Vrijdag' komt een oude foto weer tot leven.

In dit geval: Horssense ladders.

Daar braken ze door de bewolking... Jacobsladders. Het zijn die gele lichtstrepen die te zien zijn in deze foto. Zij vormen een ladder tussen hemel en aarde waarlangs, volgens de bijbel, Jacob de engelen zag opklimmen en afdalen.

Helaas zie ik slechts koeien.

Hoeveel koeien zie je? Goed kijken!

Jacobsladders te Horssen

 

En zo kunnen foto's zijn: ze roepen herinneringen op. Of ze vertellen een verhaal. Heb jij ook zo'n foto? Met herinneringen? Of met een verhaal?

Let me know...

Berichtjes worden zeer gewaardeerd:
Like deze BLOG en
deel met je vrienden:

Like mijn Facebookpagina:

Vergeelde vrijdag nr. 23 en 24

Vergeelde vrijdag nr. 23 en 24

Terug in de tijd. Een foto uit het archief. Een herinnering op het netvlies. Op 'Vergeelde Vrijdag' komt een oude foto weer tot leven.

In dit geval zijn het er twee:

Relax in Nature

Bij ons achter het huis loopt een sloot. En zo relaxen we heerlijk aan de waterkant, vooral tegen de avond wanneer de septemberzon begint te zakken. Terwijl de waterhoentjes voorbij zwemmen en hun kroost van voedsel voorzien, trekken wij een flesje wijn open en laten de oogleden zakken. Relax in Nature! Het is zomer. Onze oren worden gestreeld door de fluitende merel en het geklepper van de ooievaars die aan de overkant in een paal nestelen. De bijen zoemen van de ene naar de andere bloem, terwijl het ratelende staccato van de libellenvleugels me weer in het heden brengt. Ik doe één oog open en zie deze stoelen. Ze zijn van de buren...

Gekleurde vleugels

Deze foto verraadt de naam van de paarse struik die de rechter border siert. Het is een struik die ons veel plezier biedt door het aanlokken van deze prachtige creaties van de natuur. Ooit als veelvraat geboren, heeft dit insect zich ontpopt tot beroepsverleider. Het enige wat gebeuren moet, is eten en voortplanten. Oud en lelijk worden is er niet bij. Dat wordt hen bespaard. 

En zo kunnen foto's zijn: ze roepen herinneringen op. Of ze vertellen een verhaal. Heb jij ook zo'n foto? Met herinneringen? Of met een verhaal?

Let me know...

Like deze BLOG met deel met je vrienden:
Like de Facebookpagina:
Laat hier je bericht achter:


Kattenfoto's zijn minderwaardig

Kattenfoto's zijn minderwaardig

Huisdierenfotografie

Regelmatig hoor ik fotografen een beetje lacherig doen wanneer het gaat om het fotograferen van huisdieren. Het gaat volgens hen toch wel echt slecht met je als je daar je tijd in steekt. "Laat dat maar over aan de hobbyist".

Laat ik vooropstellen dat fotografie absoluut een hobby van mij is, al verdien ik er geld mee. Het is dus absoluut niet raar dat ik in mijn vrije tijd ook foto's maak. Gratis en voor niks. Het zou heel gek zijn wanneer daar geen kattenfoto's bij zouden zijn. Onze twee katten verrijken immers mijn leven en juist dát inspireert tot het fotograferen van die twee rakkers. Ik ben immers op de eerste plaats fotograaf. Op de tweede plaats ben ik portretfotograaf. Snap je wel? Het één is het gevolg van de ander; een specialisatie.

Mensen, en fotografen zijn ook mensen, willen graag duidelijkheid en stoppen alles en iedereen in hapklare brokjes met een duidelijk omschreven kader. Een modelfotograaf fotografeert modellen, een modefotograaf kleren en een portretfotograaf maakt portretten. Als je je dan buiten het gebaande pad begeeft, is dat voor sommigen moeilijk te verteren. Dat geldt voor alles in het leven. Ik ben volwassen genoeg om me daar weinig van aan te trekken.

Ik zeg: 'laat je niet gek maken. Fotografeer lekker wat je wilt'. Doe ik ook. 

Ik ben eerst fotograaf, daarna pas portretfotograaf.

Ik ben eerst fotograaf, daarna pas portretfotograaf.

Like deze BLOG:
Like de Facebookpagina:
Laat hier je bericht achter: