Viewing entries in
Strobist

Vergeelde vrijdag nr. 30

Vergeelde vrijdag nr. 30

Terug in de tijd. Een foto uit het archief. Een herinnering op het netvlies. Op 'Vergeelde Vrijdag' komt een oude foto weer tot leven.

In dit geval: Musicat.

Seamless white

Als je je bezighoudt met portretfotografie, zul je je niet kunnen onttrekken aan de aanschaf van een witte achtergrond. Dus kocht ik een rol seamless white: wit papier op een rol. Door deze achter je model te plaatsen, valt alle afleiding in de omgeving weg. Alle aandacht gaat naar je onderwerp. Eigenlijk ís er geen achtergrond. Deze vorm van fotografie is al een hele tijd populair. Hoewel ik mezelf gespecialiseerd heb in het omgevingsportret, waarbij de omgeving min of meer in beeld is, zie ik ook voor de witte achtergrond zo nu en dan toepassingen.

1/80 @ f/4,0 ISO 200

Huiskamer

Deze foto was zonder de seamless white absoluut een stuk minder interessant geweest. De omgeving van deze trompet bestond namelijk uit de achterkant van onze bank voordat ik deze rol eroverheen hing. Een minuutje werk en de bank is uit zicht verdwenen, zodat de trompet beter tot zijn recht komt. Ik heb mijn camera nog niet eens ingesteld en daar betreedt onze poes Jay-lo het toneel. Dat kán een nadeel zijn van een set in je woonkamer. Je staat immers in de weg. Het malle ding in het territorium van de kat wordt direct geïnspecteerd en het heeft deze foto opgeleverd. Geen flits, geen lichtmeting, niks. Simpel gebruik van een witte achtergrond en het omgevingslicht in de huiskamer en op het juiste moment op het knopje drukken.

Tip

Bij het fotograferen zijn we vaak op zoek naar een mooie, interessante achtergrond. Zoek óók eens naar de negatieve ruimte: ruimte waar niks is. Zoek een lege achtergrond en wacht af tot er wat gebeurt. Hier in het land van Maas en Waal zijn talloze dijken met prachtige hogergelegen wegen. Je kunt je zó positioneren dat je de lege hemelsblauwe lucht in de achtergrond hebt. Meestal hoef je niet lang te wachten of een fietser passeert jouw lege ruimte. Door te experimenteren kun je de fietser mooi belichten, waardoor de lucht wit wordt en alle details verliest. Stel je de belichting in voor de lucht, dan wordt de fietser zó donker dat je een silhouet creëert. De moeite waard om te proberen! Succes.

En zo kunnen foto's zijn: ze roepen herinneringen op. Of ze vertellen een verhaal. Heb jij ook zo'n foto? Met herinneringen? Of met een verhaal?

Let me know...

Mee kletsen? Dat kán! Laat je reactie achter... Cool. :-)

Like deze BLOG en
deel met je vrienden:

Like mijn Facebookpagina:

Suzan Doornbusch

1 Comment

Suzan Doornbusch

Wie is dat nu weer?

Suzan, is de gelukkige winnares van de '1000 Likes actie' op Facebook, een paar maanden geleden. Sindsdien hebben we regelmatig contact gehad over de fotoshoot die ze won. Met een moodboard op Pinterest en via Facebook chat, kregen we een goed beeld hoe de shoot eruit moest gaan zien. Omdat we in het bos wilden fotograferen, met mooi weer én blaadjes aan de bomen, wachtten we de koude maanden af en planden de shoot in de meivakantie. En die was afgelopen week.

Het weer

Het weer was onbestendig. Soms zon, soms regen, zoals je gelezen hebt in de Second Chance Gala Shoot (van parasol tot paraplu in een kwartiertje). Het zou niet handig zijn om de shoot op de gewenste bosrijke locatie te plannen, zonder voorzieningen, zonder dak én zonder droogweergarantie. Daarom besloten we in eerste instantie om deze shoot uit te stellen naar de zomer. Om toch te kunnen fotograferen op de geplande datum, kozen we voor een alternatieve locatie, namelijk een boerderij in Horssen, mét voorzieningen en een dak boven ons hoofd in het geval dat het zou gaan regenen.

Tuin

1/200 sec @ f2,2 ISO 100  85 mm bij natuurlijk licht.

We ontmoetten elkaar bij de boerderij. Suzan was samen met een vriendin en haar vader netjes op tijd op de parkeerplek en had prima weer meegenomen! De hele ochtend hadden we natuurlijk buienradar goed in de gaten gehouden en nu leek het erop dat het, tenminste voorlopig, droog zou blijven. Na de kennismaking besloten we gebruik te maken van het zonnige weer en de shoot voor de zekerheid te beginnen in de tuin, vóór we alsnog een regenbui over ons heen zouden krijgen. Terwijl haar vader en haar vriendin zich bezig hielden met het koffiezetapparaat en Suzan zich gereed maakte voor de eerste foto's, zette ik de eerste set op. In de hal stond een prachtig bankje en dit werd naar de tuin gebracht om de eerste foto's te maken. Ik zorgde voor veel afwisseling; staande en liggende foto's, met en zonder flits, vanuit alle hoeken van de tuin, totalen, halftotalen en headshots, met of zonder voorgrond erbij, enzovoorts. Intussen zochten we naar mooie poses, dronken we koffie en kletsten we over koetjes en kalfjes. In deze ontspannen sfeer groeide Suzan langzaam in haar rol als model, mede door de goed afgestemde aanwijzingen van haar vriendin, Sanne. Dat is een tip voor iedereen die op de foto gaat: neem bekenden mee naar de set, zodat zij je kunnen steunen. Meer tips vind je op deze pagina.

Raam

Na een klein uurtje was het tijd voor de volgende set. We besloten binnen bij het grote raam te fotograferen. Hier was het mogelijk flitslicht en natuurlijk licht met elkaar te combineren. Suzan verdween naar de kleedkamer om haar outfit te wisselen terwijl haar vader en ik de set in orde brachten. Even later konden we starten. Ik koos ervoor eerst gebruik te maken van de mooie kwaliteit van het licht dat via het raam binnenkwam en positioneerde Suzan er vlakbij. Foto's met prachtig zacht licht en een mooie dieptewerking door de schaduw waren het resultaat. Even later wisselde ik de 85 mm voor een 24-70 mm zoomlens en bracht het flitslicht in de mix. Door het licht buiten reflectief te meten, kon ik bepalen hoeveel de bijdrage van de flits moest zijn om de landelijke achtergrond zichtbaar te houden en tóch Suzan goed te belichten. Kun je je voorstellen dat teveel licht op je model zorgt dat het buiten donkerder wordt? Het is een kwestie van goed meten om het zó te krijgen als je het bedacht hebt. Het poseren ging Suzan steeds makkelijker af. Het was leuk en gezellig.

Welke van deze drie vinden jullie het mooist? Geef je reactie onder aan deze blog!
Klik om te vergroten:

1/125 sec @ f/4,5 ISO 100 40 mm

1/125 sec @ f/4,5 ISO 100 40 mm

1/125 sec @ f/4,5 ISO 100 40 mm

Stoel

Set drie was snel opgezet. Het enige wat we deden was een stoel erbij pakken. Uiteraard moest het licht opnieuw gemeten worden en vergaten we de ColorChecker Passport niet (deze wordt gebruik om de kleuren waarheidsgetrouw te maken). Door zeer variabele standpunten in te nemen en poses te wisselen (bijt eens op je lip), ontstond een interessante reeks foto's. Later in de postproductie heb ik deze twee variaties gemaakt:

1/200 sec @ f/4,5 ISO 100 70 mm

1/200 sec @ f/4,5 ISO 100 70 mm

Door te kiezen voor de klassieke bewerking, kon ik meer nadruk krijgen op Suzan. Storende achtergronden kunnen ook opgelost worden door het natuurlijke licht weg te drukken met een goed geschoten (en goed gemeten) flits....... PAF! En alles is donker, behalve het model:

1/250 @ f/14 ISO 100 40 mm

1/250 @ f/11 ISO 100 70 mm

.... of je gaat het aanwezige licht goed gebruiken, dus zónder flits en de 85 mm lens helemaal open, voor een totaal andere sfeer:

1/80 @ f1,8 ISO 100 85 mm

Door de kleine scherptediepte en het licht van achteren heeft de foto een dromerig, soft, karakter en is alleen het linkeroog scherp. Het vormt een rustpunt voor het oog van de kijker: die is op zoek naar scherpte en contrast.

Hal

Als klapstuk wilde ik nog graag een serie maken in de hal van de boerderij. Er staat daar zo'n prachtig bankje! Omdat de sfeer gezellig was en Suzan steeds makkelijker opging in haar rol als model, kon het niet anders dan dat de foto's richting het eind van de shoot steeds beter werden. Dat is meestal zo. Er komt rust in het hoofd en het model ontspant. Dat zie je dan ook in deze foto. De laatste vijf minuten waren goed besteed, vinden jullie ook niet? Wat heeft ze het goed gedaan hè? Bedankt Suzan, en bedank ook je vader en Sanne van me.

Bos

Binnenkort zie ik Suzan weer. Het zal wel juni of juli zijn. Tegen die tijd kunnen we goed weer beter voorspellen en de beloofde shoot in het bos opzetten. Super leuk. Ik ben overigens nog op zoek naar een locatie mét voorzieningen (ruimte voor visagie, kleedruimte, stromend water en liefst ook een toilet) in een bosrijke omgeving. Ik wil graag mijn rookmachine inzetten voor een feeërieke, sprookjesachtige sfeer.

Opmerkingen, complimenten, tips, of ben je fan van Suzan? Let me know! Gebruik de onderstaande mogelijkheden om jouw mening te laten blijken en deze website te steunen:

Mee kletsen? Dat kán! Laat je reactie achter... Cool. :-)

Like deze BLOG en
vooral delen met je vrienden, peeps:

Like mijn Facebookpagina, duim omhoog voor jou!!:

1 Comment

Lingeborgh Reunie

Lingeborgh Reunie

Hoi iedereen,

Het was hartstikke gezellig eergisteravond. Een dikke pluim voor de organisatie. Wat zijn we goed verzorgd! Super leuk om jullie gezichten weer te zien en naar jullie verhalen te luisteren!

De volgende foto's zijn voorzien van mijn logo en dus zijn ze vrij online te gebruiken. Download ze, deel ze en denk nog eens terug aan de fun die we hadden tijdens de shoots. Zijn er foto's bij die je graag wil bestellen? Dat kan via de BESTELSERVICE. Uiteraard krijg je dan foto's zonder logo en in de hoogst mogelijke kwaliteit. 

Tijdens de shoot heb ik aangekondigd dat de foto's online komen. Mochten er echter foto's bij zijn die je wilt verwijderen, laat het me dan even weten. De komende tijd wil ik een aantal foto's verder bewerken en ze daarna aan mijn volgers op Facebook laten zien. Volg me dus op mijn Facebookpagina. Dat doe je door op 'Vind ik leuk' te klikken boven aan die pagina. Tijdens het bewerken kan ik wat meer creativiteit in de foto brengen. Ook deze creatieve foto's zijn te bestellen. Stuur me dan maar even een berichtje en dan zet ik hem in de bestelservice.

Bedankt iedereen, jullie zijn super modellen!

Groetjes en tot weer eens,
Maik Jansen

 

Heb je opmerkingen, of vragen? Let me know!

Een beoordeling geven kan via deze link.

Laat hier je bericht achter:
Like deze BLOG en deel met je vrienden:
Like de Facebookpagina:

Facebook Faalt nr 3

Facebook Faalt nr 3

Facebook faalt

De afgelopen tijd doet Facebook raar. Willekeurige mensen kunnen foto's niet zien op willekeurige Facebookpagina's. #Facebookfaalt

Vandaar deze samenvatting van de afgelopen dagen:

Welke foto is jouw favoriet?

Let me know!

Like deze BLOG en deel met je vrienden:
Like de Facebookpagina:
Laat hier je bericht achter:

Small Flash Workshop @ Studio FD

Small Flash Workshop @ Studio FD

Frank Doorhof

Wat kan ik jullie vertellen over Frank Doorhof? Sommigen van jullie zijn niet zo thuis in het fotowereldje... Maar een beetje ingelichte bron zit bij het lezen van deze naam op het puntje van zijn stoel. Frank Doorhof, zijn naam is Nederlands, maar zijn faam is werelds! Als topfotograaf, maar vooral als topfotografiedocent, reist hij 's werelds podia af om hier een workshop en daar een seminar te geven. Zit hij niet in Amerika? Dan is hij waarschijnlijk wel in Mexico of het Verenigd Koninkrijk te vinden. Natuurlijk is Frank ook regelmatig thuis en fotografeert hij bekende en minder bekende artiesten en modellen of geeft hij één van zijn workshops in zijn studio vlakbij Emmeloord.

Vroeg op

En daarvoor had ik me dus ingeschreven. Voor een workshop. Omdat Frank's repertoire nogal groot is, moest ik kiezen. Voor welke workshop ga ik? De workshop 'buitentechniek en accessoires, werken op locatie' leek me wel wat. Maar ook de workshop 'small flash' leek me interessant. Ik koos voor de laatste en daarom was ik dus op een doodgewone zaterdagochtend om zeven uur op.

Een ontbijtje en twee koffers en drie tassen later, zat ik in de auto richting de Noordoostpolder. ETA was 9.45 uur, de tijd van ontvangst in studio FD. Daar aangekomen werd ik zeer gastvrij ontvangen door Annewiek, de partner van Frank en door de reeds aanwezige cursisten. Natuurlijk schudde ik iedereen de hand in het voorstelrondje en voor ik kon gaan zitten stond er al een kopje koffie voor me klaar. Er hing direct een aangename sfeer. Lekker babbelen, nog een koffie en een stroopwafel erbij. En daar kwam Frank binnen. Lekker Hollands nuchter schudden wij elkaars hand, geen greintje grootdoenerij of sterallure kon ik bespeuren. We kenden elkaar, zo voelde dat. Via vrijwel alle social media kanalen had ik zo nu en dan contact met Frank en het was leuk dat hij mijn achternaam en achtergrond direct kon benoemen.

Theorie

Even later, toen de groep compleet was en Frank alles had klaargezet, kon de workshop beginnen met een kleine twee uur theorie. Verschillende eye-openers passeerden de revue en het verhaal was doorspekt met praktijksituaties en (gelukkig) veel humor. Frank was in zijn element en was niet te beroerd om diverse zijwegen met ons te bewandelen alvorens weer op de rode draad uit te komen: de systeemflitser. Nu we voldoende kennis hadden opgefrist en flitsmythes ontkracht waren, werd het tijd om te gaan........ lunchen. Zonder het te merken was het ochtendprogramma al bijna voorbij, toen Annewiek ons kwam halen. We hadden nog precies één dia in de presentatie te gaan voor we aan de boterhammen begonnen die door onze gastvrouw bereid waren.

Praktijk

Na de lunch, die we moppentappend doorbrachten, kwam de praktijk aan bod. Frank liet ons zien wat er mogelijk was door alleen gebruik te maken van een systeemflitser en een 5 in 1 reflector. Sanne, het model van deze dag, werd prachtig belicht. De foto's werden direct via WIFI naar de iPad gestreamd en via HDMI zichtbaar gemaakt op het beeldscherm. Zo kon Frank mooi demonstreren zonder gebruik te hoeven maken van een tether cable. En wij, de cursisten, bespraken samen met Frank de resultaten. Een mooie manier van leren van elkaar! Op deze manier werden diverse setups door Frank voorgedaan en besproken en natuurlijk kregen wij ook tijd om foto's te maken. In het begin was de groep wat terughoudend, omdat we zo min mogelijk tijd wilden innemen. Tijd is immers kostbaar en al helemaal als je naar verhalen kunt luisteren, demonstraties kunt zien, uitleg kunt krijgen en vragen kunt stellen aan een Kelbytrainer. Toen we richting de klok van twee een demonstratie hadden gehad van de Rogue Flashbender, begon het echter zo te kriebelen, dat niemand het nog kon laten zijn toestel ter hand te nemen.

Omdat de meeste cursisten net als ik met Nikon schoten en ik mijn spullen al klaargelegd had, inclusief flash, triggers en flashbender, was het aan mij de eer om de setup te maken. Wat was dat gaaf om te doen onder begeleiding van Frank. Het opzetten en het licht meten deed ik zelf, maar het fine-tunen samen met Frank. En dan kom je erachter hoe goed hij met licht is. De flashbender een millimeter die kant op en het puntje daarvan een stukje buigen... Frank kon al zien welke effecten dat gaf vóór het vastleggen ervan op de chip.

Dat maakt dat ik dankbaar ben voor onderstaande foto's. Ik heb ze gemaakt. Samen met Sanne. Maar ook samen met Frank Doorhof! En ik ben er trots op:

Fotograaf: Maik Jansen
Model: Sanne Roffel
Studio & Workshop: Frank Doorhof


Ervaringen

Het was een inspirerende dag, vol met indrukken en ervaringen. Vooral de gastvrijheid en de open sfeer in de studio zullen me bijblijven. Natuurlijk heb ik ook veel geleerd, maar bij mij is dat meestal iets vluchtigs. Kennis komt, verandert, en gaat, dus het zijn de indrukken en ervaringen die ik me blijf herinneren en mij weer doen overwegen me in te schrijven voor een volgende workshop!


Like deze BLOG:
Like de Facebookpagina:
Laat hier je bericht achter: