Medium Format Foodphotografie

Medium Format Foodphotografie

Fujifilm GFX50: een grote sensor voor grootse beelden

Met een middenformaat camera voel ik me goed. Gewoon, omdat ik weet wat ik daarmee kan. De kwaliteit van dit systeem en de bijbehorende lenzen is echt geweldig en daar ga ik voor. Zeker, het gaat allemaal wat trager. Je moet immers de sluiter de tijd geven de gehele sensor te belichten. En dat duurt even iets langer dan bij een Full Frame camera. Daarna moet het analoge signaal omgezet worden naar een digitaal plaatje en ook daar is de interne beeldprocessor even zoet mee. Who cares? Voor portretten is dit geen probleem. Voor stillevens, wat food-fotografie eigenlijk is, maakt snelheid totaal geen deel uit van het proces. Sterker nog. Door op deze manier te fotograferen neem je ook meer tijd om het shot te maken vóór je op de sluiter drukt. Je kijkt zorgvuldiger, let op details, bepaalt je compositie en drukt dan af.

Bij foodfotografie is snelheid totaal niet belangrijk. Kwaliteit, daarentegen wél. Vandaar dat de GFX50r op de driepoot staat. Meestal met de 110mm, f/2.0. Dit is een lens met een mooie compressie en een ongelooflijke scherpte, zelfs als het diafragma geheel open staat. De scherptediepte is dan flinterdun.

Bekijk het detail van de aardbij, hieronder. Dit is wat je ziet door de 110mm met het diafragma helemaal open:

Pitjes en poedersuiker

Details, daar kan ik er niet genoeg van hebben. Voor mij maken ze de foto: de pitjes en de poedersuiker. En die felrode kleur van de aardbeien natuurlijk. Die knalt eruit.

Meer informatie

Heb je interesse voor culinaire fotografie voor jouw keuken?

 


LIVE trouwen

LIVE trouwen

LIVE streaming van je ceremonie

Hoi allemaal,

Trouwen, daar hoort voor veel bruidsparen een gaaf feest bij. En een fotograaf die alles vastlegt....
Maar wat nou als je dat feest moet uitstellen vanwege de maatregelen i.v.m. de Corona-crisis? Stel je dan ook de trouwceremonie uit? Of wil je toch vast de trouwakte tekenen? Het vieren van jullie liefde kan immers ook in een kleine kring van ouders, broers, zussen en getuigen. En het grote feest kan dan ook wel in 2021. Toch?

In een hele grote trouwzaal zouden maximaal dertig mensen bij de ceremonie mogen zijn, maar in de meeste trouwlocaties zijn dat er (veel) minder. Je gasten moeten immers 1,5 meter afstand kunnen houden.

Natuurlijk had je heel graag meer mensen bij jullie JA-woord gehad. Hoe zou het zijn als je hen uitnodigt op een live-stream van de ceremonie op Facebook, Youtube, Zoom of Skype, om maar eens wat kanalen te noemen.... Dat zou wel gaaf zijn. Vind je ook niet?

En daar wil ik je heel graag bij helpen!

Check deze link: https://maikjansen.com/jouw-bruiloft

Hartelijke groetjes uit het Land van Maas & Waal,

Maik van Magazine Weddings.

Prachtig Maas en Waal

Prachtig Maas en Waal

Batenburg

Zonsondergang fotograferen? Mensen… dat is gewoon te plannen. Google maar even en je weet meteen hoe laat vanavond de zon zakt. Ja toch? Dus zo stond ik ook een halfuurtje klaar om deze plaat te schieten. Van tevoren had ik deze plek uitgezocht. Mooi aan het water met de kerk en de molen van Batenburg aan de horizon. Het enige wat ik nog moest doen was afwachten welk schouwspel zich zou voltrekken.

©Maik Jansen

©Maik Jansen

Medium Format

Hieronder zie je met hoeveel detail de GFX50R de scene vastlegt. De linkerkant is ongeveer een één op één uitsnede uit de rechterkant. Kijk maar eens goed:

Schrijf geschiedenis met je camera

Schrijf geschiedenis met je camera

Documentaire foto's

Verhalen vangen, groot en klein… dat is zo belangrijk wanneer je als fotograaf aan het werk bent op een bruiloft, of wanneer je bijvoorbeeld voor een bedrijf een activiteit vastlegt. Maar hoe zit het met foto’s die je voor jezelf maakt? Zijn deze verhaaltjes ook belangrijk?

Nou…. Wanneer je in je oude foto-albums bladert, zie je de geschiedenis van je verjaardagen, vakanties en andere gebeurtenissen weer terug. Ook al stond je er toen niet zo bij stil, toch blijken die beelden jaren later zoveel waarde te hebben. Belangrijk toch?

Ik neem dus altijd mijn camera mee. Ook wanneer ik vrij ben. En dan maak ik beelden die zo gewoon lijken op dat moment. Maar tijden veranderen. Hoe ervaren we bijvoorbeeld de onderstaande foto over zeg maar een jaar of twintig? Misschien laat ze ons dan herinneren hoe het was ten tijde van de intelligente lock-down. Of moeten we lachen om de iPhone, AirPods of rolschaatsen? Ik weet het niet, maar ik weet wel dat ook dit beeld belang heeft.

Rolschaatster | © Maik Jansen

Corona in de lucht

Ik mis iets

Het is half vijf en ik kan niet slapen. De waterpompen van de fruittelers loeien en fluiten. Het vriest en de knoppen worden door een ijslaagje beschermd tegen de vorst. Er komt een beeld in mijn hoofd van stoomgemaal de Tuut. Een foto die ik laatst maakte tijdens een fietsrondje door Maas & Waal. Wat een strakblauwe lucht staat er op. Normaalgesproken vermijd ik een lege lucht in mijn foto’s. Maar het strakke blauwe vlak, wat ik normaal heel saai vind, maakt nu echt deel uit van de plaat. Waardoor komt dat? Wat is de toegevoegde waarde van een lege lucht? Ik draai me om in de hoop nog een uurtje slaap te kunnen pakken, maar het laat me niet los. De waterpompen draaien. Mijn hersenen ook. Op volle toeren. Ik mis iets….

Stoomgemaal de Tuut in een strakblauwe lucht

Stoomgemaal de Tuut in een strakblauwe lucht

Wat is er zo belangrijk?

Ik draai me op de andere zij in de hoop de waterpompen en mijn gedachten te verstommen. Maar het knaagt, want datgene wat ik mis is belangrijk. Ik voel het. En dan weet ik het. De strakblauwe lucht…. datgene wat ik mis…. wat ik niet zie…. verdorie, het is eigenlijk heel erg…. Het zijn de condensstrepen! Ik zie er geen meer.

Is het jou opgevallen?